Historisk arkiv

Deltakelse i forskningsprogram gir godt utbytte for norsk forskning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Nærmere 5000 norske forskere er involvert i forskningsprosjekter under EUs rammeprogram for forskning. Klima, miljø, mat og energi er områdene der norske forskere gjør det bra. Det kommer frem i en evaluering NIFU STEP har gjort av norsk deltakelse i EUs rammeprogram.

Resultatene fra NIFU STEP-evalueringen ble presentert på et seminar om norsk deltakelse i EUs 6. og 7. rammeprogram for forskning, teknologisk utvikling og demonstrasjonsaktiviteter i Oslo 12. januar.

På oppdrag fra Kunnskapsdepartementet har NIFU STEP gjennomført en omfattende evaluering av norsk deltakelse i EUs rammeprogram for forskning, teknologisk utvikling og demonstrasjonsaktiviteter. Evalueringen dekker det 6. rammeprogrammet som gikk fra 2002-2006 og første del av det 7. rammeprogrammet som går fra 2007-2013. Rapporten viser at Norges deltakelse i EUs forskningsprogram er vellykket og gir godt utbytte for norsk forskning. Rapporten peker på at det likevel er behov for et bedre rammeverk for framtidig norsk deltakelse i programmet.

 – Å være med i rammeprogrammet er viktig for kvaliteten i norsk forskning og gir oss viktige impulser til innovasjon, velferd og verdiskaping, sa forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland i sin åpningstale på seminaret. Les pressemeldingen på Kunnskapsdepartementets hjemmesider.

Klima, miljø, mat og energi
Nærmere 5000 norske forskere er involvert i forskningsprosjekter under EUs rammeprogram for forskning. Klima, miljø, mat og energi er områdene der norske forskere gjør det bra. På IKT og helse- og bioteknologiområdet er det derimot større utfordringer knyttet til norske deltakelse. Noe av forklaringer ligger i norsk industriprofil. Vi ikke har relativt få forskningsbaserte bedrifter på disse områdene. 

For øvrig peker rapporten på at små og mellomstore bedrifter har godt gjennomslag, og at det store flertallet av norske aktører beskriver deltakelsen i rammeprogrammet som vellykket. 60 prosent av deltakerne svarer at prosjektene de har deltatt i har utforsket nye områder av betydning for deres framtidige forsknings- og innovasjonsaktiviteter.

EU-delegasjonens forskningsråd Tore Grønnigsæter var med på seminaret i Oslo tirsdag.
- Et av punktene som ble fremhevet er at den årlige totalverdien av den EU-forskningen norske forskere er med i er større enn hele det norske forskningsbudsjettet, sier Grønnigsæter.

40 milliarder i prosjektstøtte
Prosjektene med norsk deltakelse i det 6. rammeprogrammet vil anslagsvis motta omkring 40 milliarder kroner i prosjektstøtte fra EU. Den direkte støtten til norske deltakere er på om lag 2,3 milliarder kroner. Suksessraten for prosjektsøknader med norsk deltakelse er godt over gjennomsnittet både i 6. rammeprogram og i første del av det 7. rammeprogrammet. 

Derimot har mange norske forskningsmiljøer fortsatt utfordringer knyttet til de administrative- og regnskapsmessige sidene ved deltakelse i EU-prosjekter, det samme gjelder også forskningsmiljøer i EU. Det er for tiden stort fokus på dette - også i resten av Europa - og det vil bli tatt initiativ både i Norge og EU med å få bedret denne situasjonen.

Les hele rapporten fra NIFU-STEP her.