Historisk arkiv

Det spanske formannskapet på plass

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

1. januar var første arbeidsdag for det spanske formannskapet.

Det begynner rolig på begynnelsen av den første uken for det nye spanske formannskapet, blant annet med flere kulturelle innslagg på agendaen. Fotoutstilling, videoinstallasjon, kanarisk musikkfestival og teaterfestival er blant postene.

Allerede mot slutten av uken og utover neste uke blir det imidlertid travlere. Av de mer politiske programpostene arrangerer det spanske formannskapet møter i COREPER I og II både denne uken og neste. I tillegg avholdes det ministermøte for jordbruk og fisk og en rekke uformelle ministermøter i den nærmeste fremtid.  

- Skal innfri forventningene
Spanias statsminister og ny leder av EUs formannskap, José Luis Rodríguez Zapatero, lover at det spanske formannskapet skal innfri forventningene.

- Spania, som i juni feiret 25 års jubileet for signeringen av tilslutningstraktaten med EU, er et land med et klart europeisk kall, noe som har blitt gjenspeilet ved mange anledninger i løpet av denne tiden. Med det kommende semesteret og med den nye traktaten vil vi ha en unik mulighet til å bekrefte det. Vi kommer ikke til å kaste bort den muligheten, skriver statsministeren, sammen med Det europeiske råds nye president, Herman Van Rumpuy, i et leserinnlegg i den spanske avisen El País.

I sin tale til president og komitéledere av Europaparlamentet i desember, la den spanske statsministeren vekt på at Spania tiltreder rollen som formannskap i et viktig øyeblikk, både for EU, Spania og verden.

- For det første fordi vi ser gryende tegn på at vi er på vei ut av den verste finansielle og økonomiske krisen på flere tiår. Det må vi gjøre på en koordinert måte og med en ny og bærekraftig modell for vekst, sa Zapatero.

Prioriteringene 
Økonomisk vekst og skaping av nye arbeidsplasser er en av fire hovedprioriteter på det spanske formannskapets agenda.
De andre er en sikker implementering av den nye Lisboa-traktaten, sosial utvikling og en nærere forbindelse mellom EUs borgere og EU, og til slutt satsning på EUs nye utenriksprofil etter forandringene den nye traktaten medfører.

 - Ansvaret som Spania påtar seg fra januar innebærer å kunne møte utfordringer, et ansvar som er reflektert i de fire prioriteringer som vi har satt oss for vårt formannskap. Vi ønsker at dette formannskapet, som de spanske formannskapene har alltid vært, skal være et formannskap som gir avgjørende drivkraft til byggingen av Europa, sa statsministeren i sin tale.

Sammen med den nye presidenten av Det europeiske råd, Herman von Rompuy, skriver Zapatero i leserinnlegget i avisen El País, at de har troen på at 2010 blir et godt år, og en god start på et nytt tiår i europa.

- Som president i Den europeiske rådet og som leder av formannskapet for kommende semester, ønsker vi at grunnlaget for anvendelsen av Lisboa-traktaten skal være så flittig og grundig som mulig. Med full lojalitet og samarbeidsånd, vil vi oppmuntre til konsolidering av den nye institusjonelle orden i unionen, slik at vi utifra den kan løse spesifikke problemer som berører oss alle.

Klikk her for å komme til det spanske formannskapets nettsider.

Les mer om det spanske formannskapets prioriteringer her.