Historisk arkiv

Doktorgrad om norsk – svensk regionalsamarbeid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

EUs regionalprogram Interreg har bidratt til å fornye entusiasmen i det nordiske samarbeidet mellom Sverige og Norge, ifølge ny portugisisk doktorgrad.

Det er spanske Eduardo José Rocha Medeiros ved Universitetet i Lisboa som nylig har forsvart sin doktorgradstudie basert på en sammenlignende studie av de grensekryssende Interreg-programmene Sverige-Norge og Portugal-Spania. En av konklusjonene er at Interreg A Norge-Sverige-programmet har bidratt til å fornye entusiasmen i det nordiske samarbeidet, som har eksistert siden 1952.

Norsk-svensk samarbeid i anerkjent tidsskrift
Interreg er en sentral del av EUs regionalpolitikk, og har som mål å fremme sosial og økonomisk integrasjon over landegrensene gjennom regionalt samarbeid. Videre er Interreg A en av Interregs tre grener, og handler om grenseregionalt samarbeid, det vil si samarbeid mellom regioner som ligger langs eller på hver sin side av en nasjonsgrense.

Doktorgradsstudien ble nylig presentert i det siste nummeret om av det anerkjente britiske tidsskriftet Public Service Review. I en artikkel presenterte spanske Medeiros og Norges programkoordinator Bjørn Terje Andersen fra Hedemark fylkeskommune sammen de historiske linjene for Norge-Sverige-programmet, samt konklusjonene fra Medeiros’ doktorgrad.

15 år med samarbeid
- At et av våre samarbeid trekkes frem som et godt eksempel på Interregs suksess, viser at norsk deltakelse i Interregprogrammene er med på å fremme innovasjon og regional utvikling på en rekke områder, sier regionalråd Jan Edøy ved EU-delegasjonen.

Som et eksempel, peker artikkelen på innovasjon, som er et av fokusområdene i Interreg. Her spiller blant annet samarbeidet mellom universiteter en viktig rolle, deriblant etableringen av UNISKA (Universitetssamarbeid innenfor delprogrammen Indre Skandinavia), som har utviklet seks genuine, grensekryssende studier på bachelor- og mastergradnivå.

Les mer om saken på Interregs norske hjemmeside.