Historisk arkiv

EØS-midlene støtter krisesentre i Slovakia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

I den slovakiske byen Považská Bystrica finnes det i dag ingen institusjoner som tilbyr vern og støtte for personer som blir utsatt for vold i hjemmet. Med støtte fra EØS-midlene og hjelp fra det norske Krisesentersekretariatet får byen nå et krisesenter med plass til 20 personer. EØS-midlene støtter også etableringen av et nytt krisesenter i Bratislava.

I den slovakiske byen Považská Bystrica finnes det i dag ingen institusjoner som tilbyr vern og støtte for personer som blir utsatt for vold i hjemmet. Med støtte fra EØS-midlene og hjelp fra det norske Krisesentersekretariatet får byen nå et krisesenter med plass til 20 personer. EØS-midlene støtter også etableringen av et nytt krisesenter i Bratislava.

Omfattende renovering pågår nå for å bygge om en tidligere skole i Bratislava og en tidligere barnehage i byen Považská Bystrica til krisesentre som vil tilby beskyttelse, støtte og veiledning til personer som befinner seg i en krisesituasjon.

De to krisesentrene i Slovakia er etablert i samarbeid med Krisesentersekretariatet i Norge.
- Etter å ha drevet krisesentre i 32 år har vi en del erfaringer å dele, både når det gjelder drift av sentrene og når det kommer til bevisstgjøring og forebyggende arbeid for å styrke kvinners rettigheter generelt, sier Tove Smaadahl i det norske Krisesentersekretariatet. 

Det første krisesenteret i Považská Bystrica
I Považská Bystrica, nordvest i Slovakia, finnes det i dag ingen institusjoner som tilbyr vern og støtte til voldsutsatte kvinner og deres barn. Ifølge byens administrasjon trenger rundt 200 kriserammede kvinner i regionen hjelp til å komme seg ut av en voldelig situasjon. Lederen for kommunens sosialtjeneste, Janka Dudonova, understreker at det er et stort og økende behov for et midlertidig botilbud.

- Kvinner som har blitt utsatt for vold i hjemmet, kan i dag henvende seg til oss eller til politiet. Etter å ha fått råd om hvordan man kan ordne skilsmisse eller hvordan man leverer inn en anmeldelse, har de likevel ikke noe annet alternativ enn å bo hjemme hos gjerningspersonen for vi kan ikke tilby overnatting, sier Dudonova.

Det nye krisesenteret vil være døgnåpent og et lavterskeltilbud. Foruten trygge omgivelser vil det nye senteret tilby råd og veiledning i forhold til rettigheter og muligheter, samtaletilbud og hjelp til reetablering. Senteret vil samarbeide tett med andre relevante institusjoner i regionen

Det nye krisesenteret i Považská Bystrica, som vil stå ferdig i løpet av sommeren, vil kunne tilby et midlertidig beskyttet botilbud til 20 kvinner, menn og barn, i tillegg til rom for rådgivning og opplæring. Med en forventet opphold på mellom 3 og 6 måneder, håper senteret å kunne hjelpe om lag 70 personer på årsbasis.

Hjelp på veien tilbake til et normalt liv
Krisesenteret som etableres i Bratislava vil kunne tilby overnattingsmuligheter til 46 personer, og er opprettet for å hjelpe personer som befinner seg i en krisesituasjon. - I praksis betyr dette at krisesenteret ikke bare er til for personer som er utsatt for vold i hjemmet, men også for barn, familier og voksne som er i en eller annen form for krisesituasjon, sier prosjektleder Jana Zálesòáková.

I dag har Bratislava to sovesaler som gir et midlertidig botilbud til vanskeligstilte personer, så vel som til personer i krisesituasjoner. På grunn av begrenset kapasitet hender det at søkere må vente i flere måneder på et ledig rom, og sovesalene gir heller ingen støtte utover materiell hjelp. Det nye krisesenteret vil i tillegg til trygge omgivelser gi profesjonell rådgivning for å hjelpe personene med å vende tilbake til et normalt liv i Bratislava.