Historisk arkiv

EU-opplæring til serbere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Med støtte fra Norge trener konsulenter fra Brusselkontoret offentlig ansatte i Serbia til å bli bedre rustet til sitt møte med EU-institusjonene i Brussel.

- Etter å ha bistått  norske aktører i å medvirke i EUs beslutningsprosesser i flere år, har vi gjort oss erfaringer som er relevante for den situasjonen Serbia nå befinner seg i, sier Helene Tofte, daglig leder av det norske konsulentselskapet Brusselkontoret. Hun har vært med siden kontoret startet sitt samarbeid med prosjektpartnere i Serbia i 2006.

Serbia tar del i EUs stabiliserings- og assosieringsprosess. Dette betyr at landet allerede har en avtale med EU om et eventuelt fremtidig medlemskap. Serbia har derfor startet prosessen med å tilpasse sine institusjoner og lovverk til de krav som stilles fra EU for å være medlem.

Opplæringen i regi av Brusselkontoret foregår i Serbia og i Brussel. De nasjonale myndighetene, som er Brusselkontorets prosjektpartnere, søker og får midler fra Utenriksdepartementet til EU-opplæring av offentlig ansatte.

Kompetanseheving om EU
Midlene fra Norge blir brukt i utviklingspolitisk øyemed og skal bidra til å ruste serbisk forvaltning til et fremtidig medlemskap i unionen. Prosjektet fokuserer på kunnskapsoverføring fra aktører i EU-institusjonene, fra Brusselkontorets egne ansatte samt fra medlemsland som i nyere tid har vært gjennom medlemskapsforhandlinger. Siden oppstarten av prosjektene i 2006 har 44 seminarer blitt holdt for mer enn 700 deltagere.

Fokuset hittil har vært på opplæring av statsadministrasjonen som skal forhandle med EU-institusjonene. I tiden fremover vil det være større fokus på opplæring av dem som skal implemetere regelverk hos lokale og regionale myndigheter. 

Opplæringen i regi av Brusselkontoret skjer i form av kurs i forhandlingsteknikk og lobbyarbeid, samt seminarer på sektorspesifike fagområder.

- Til sistnevte brukes ofte eksterne foredragsholdere fra blant annet EU-institusjonene og relevante EU-medlemsland, sier Helene Tofte. 

Brusselkontoret har i tillegg organisert en høring i Europaparlamentet 16. september i år i samarbeid med det serbiske EU-integreringskontoret og kontoret til den serbiske visestatsministeren.

Statsadministrasjonen er under treningene satt sammen i interdepartementale grupper som jobber sammen på ulike fagområder. Gruppene gjenspeiler de ulike politikkområdene som landet må forhandle med EU om den dagen medlemskapsforhandlingene starter. Denne inndelingen forbereder deltagerene på fagarbeidet som venter når de virkelig blir medlem.

Praktisk utbytte
Fra Utenriksdepartementets side er man opptatt av at deltagerne får en nærhet til den kunnskapen de tilegner seg, og UD synes det er positivt at treningen delvis foregår i Brussel der  EU-institusjonene holder til. 

Tilbakemeldingene fra deltagerne er at de får praktisk kunnskap de kan bruke i forhandlinger med EU-institusjonene og overvåking av politikkutvikling i EU. I en undersøkelse gjort av det serbiske EU-integreringskontoret våren 2010, sier over 80 prosent av deltagerne fra de sektorvise treningene at de får brukt kunnskapen i sitt daglige arbeid og over 60 prosent av deltagerne på de generelle forhandlingskursene sier det samme.

- Vi er opptatt av å være i tett dialog med våre partnere i Serbia om innholdet i treningene. Tilbakemeldinger om hva deltagerne trenger av kunnskap er viktig, og vi legger stor vekt på en praktisk tilnærming til kunnskapsoverføring, sier Tofte.