Historisk arkiv

Europa på nært hold

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Det er absolutt verdt å lære EU bedre å kjenne, sier de tre norske hospitantene som deltar i Europakommisjonens hospiteringsprogram denne høsten. Line-Sunniva, Eirik og Ingrid er alle fra hvert sitt departement, og er plukket ut til å jobbe fem måneder i hvert sitt generaldirektorat i Kommisjonen.

Hvert semester lyser Europakommisjonen ut hospitantstillinger for EU-medlemmer. Norge deltar også i ordningen og får mulighet til å sende ut tre personer som skal jobbe i Europakommisjonen i et semester.    

Liten brikke i stort byråkrati
I løpet av hospitantoppholdet i generaldirektoratet for utviklingssamarbeid, skal Line-Sunniva Østhagen jobbe med hvordan klimaendringer kan påvirke ulike utviklingsprosjekt rundt om i verden. Line er økonom og ansatt i Olje- og energidepartementet. Der jobber hun til daglig med klimasaker. Nå er hun utsendt for å hospitere fra september til februar.

- Førsteinntrykket i møte med Kommisjonen er at man er en liten brikke i et stort og effektivt byråkrati, sier Line-Sunniva.

Eirik Wold Sandaa, som til vanlig er ansatt i Samferdselsdepartementet, sier at han synes at Kommisjonen har medarbeidere med høy og spesialisert kompetanse. Han hospiterer for tiden i generaldirektoratet for konkurransesaker som juridisk saksbehandler.

- I min enhet etterforsker vi europeiske teleselskaper for mulige brudd på EUs konkurranselovgivning, sier Eirik.

Han jobber med samme sektor i Samferdselsdepartementet, men da med regulering av markedet. De selskapene han jobber opp mot er store telekomselskaper.

- Det er utfordrende å sette seg inn pågående saker når man er her for en kort periode, sier han.

Sterkt fagmiljø
Ingrid Wik er statsviter og ansatt i Kommunal- og regionaldepartementet. Nå er hun hospitant i generaldirektoratet for regionalpolitikk. Her jobber hun for tiden med en konferanse som Kommisjonen skal avholde i starten av 2011. Arrangementet er avslutningen på den offentlige hørinsprosessen knyttet til den femte rapporten om sosial, økonomisk og territoriell samhørighet i Europa som ble presentert av Kommisjonen 10.november. 

- Jeg er imponert over nivået på fagfolkene i Kommisjonen, sier Ingrid. Mitt inntrykk er at de har stor innflytelse på  politikkutviklingen. Hun opplever organisasjonen som åpen og inkluderende. 

Ingrid har også tid til egenlæring i form av møter og konferanser hun kan være med på. Dette synes hun er positivt.   

Kompetanse og nettverk
Hospitantene er enige om at oppholdet både er lærerikt og nyttig – også for arbeidsgiveren i Norge.

- Det er verdifullt å få knytte kontakter med de andre i Kommisjonen, sier Line-Sunniva. Vi får dessuten et kontaktnettverk over hele Europa når vi blir kjent med hospitantene fra de andre landene, sier hun. 

- Dersom jeg har et fagspørsmål når jeg kommer tilbake til Norge er det lettere nå å plukke opp røret og spørre de jeg kjenner i Kommisjonen, tilføyer Eirik.

Kunnskapen de får med seg fra Brussel, vil komme til nytte i deres arbeid når de kommer hjem der alle jobber med EU/EØS-relaterte saker i sine departement.