Historisk arkiv

Europaparlamentet støtter Islands EU-søknad

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Europaparlamentet ønsker Island velkommen som EU-medlem. 7. juli diskuterte parlamentarikerne Islands EU-søknad i plenum. Parlamentarikerne understreket at det er viktig at Island løser Icesave-saken. Hvalfangst, fisk, tilsyn med finanssektoren og uavhengighet ved utnevnelse av dommere blir sett på som utfordringer.

EUs stats- og regjeringssjefer besluttet på toppmøtet 17. juni å åpne medlemskapsforhandlinger med Island. Belgias utenriksminister Steven Vanackere innledet på vegne av EU-formannskapet debatten i plenum med å si at videre utvidelse av EU er et prioritert område for det belgiske formannskapet. Vanackere oppfordret Island til å fullt ut implementere regelverket landet har forpliktet seg til gjennom EØS-avtalen, og understreket at Island vil bli behandlet på samme måten som andre og tidligere kandidatland i forhandlingsprosessen.

 

Når det gjelder tidsperspektivet, ville ikke Vanackere indikere hvor lang tid forhandlingene ville ta, men han fortalte at han på rådsmøtet for generelle saker 26. juli ville ta opp start av forhandlinger slik at de kan bli igangsatt før slutten av måneden (altså før sommerferien i EU). Av utfordringer nevnte den belgiske utenriksministeren fisk, hvalfangst, landbruk og regionalpolitikk/bygdeutvikling.

 

Flere utfordringer
Utvidelseskommissær Stefan Füle la til at Kommisjonen nå forbereder utkastet til rammeverk for forhandlingene som skal legges frem for utenriksministrene 26. juli. Füle håpet å møte Island for første forhandlinger allerede dagen etter.  Selv om Island er i EØS, Schengen og er et velutviklet demokrati, er det flere utfordringer som må løses. Sensitive områder som nevnt ovenfor, vil bli gjenstand for forhandlinger tidlig i prosessen. Füle håpet også at åpningsbrevet fra EFTAs overvåkningsorgan ESA vil bidra til at Island, Storbritannia og Nederland kommer frem til en avtale om Icesave.

- Island kan bidra til styrket EU-tilstedeværelse i Arktis
Parlamentarikere fra alle de politiske gruppene ytret støtte til Islands medlemskap i EU, men det blir også understreket fra svært mange parlamentarikere at Island må betale minimumskompensasjon til Icesave-kunder i Storbritannia og Nederland. Det ble samtidig understreket at dette var noe man måtte finne bilaterale løsninger på.


Mens sentrum-høyresiden fokuserte på muligheten Islands medlemskap gir for styrket tilstedeværelse i Arktis og for reformering av EUs felles fiskeripolitikk, fokuserte sosialdemokratene på behovet for uavhengighet i utnevnelsen av dommere og for bedre finanstilsyn.

 

Tannock fra European Conservatives and Reformists(ECR) håpet at ekstra påtrykk for reform av EUs fiskeripolitikk i forbindelse med forhandlingene med Island også kanskje kan åpne muligheten for at Norge en dag blir med i EU.

 

Hvalfangst opptar parlamentarikere
Hvalfangst ble nevnt som en utfordring av alle de politiske gruppene fra høyre til venstre, med krav om at Island må slutte med hvalfangst (”Hvalfangst er ikke noe vi gjør i Europa”). Fisk ble også nevnt som en utfordring av mange.

 

Det var også bred bekymring for den lave oppslutningen om EU-medlemskap i den islandske befolkningen.

- Det er ikke vits i å forhandle for forhandlingens del, ble det sagt.