Historisk arkiv

Europas arbeidstakere under lupen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Arbeidsmønsteret i Europa er i stadig endring. Det belgiske formannskapet holdt 16.-17. november en stor konferanse om arbeidsforhold i Europa, der nye tall og trender ble presentert. Norge er ett av landene som har deltatt i den femte europeiske studien av arbeidsforhold.

For at EU skal nå Europa 2020-målene om smart, bærekraftig og inkluderende vekst er høy kvalitet på arbeidsmarkedet og i sysselsettingen helt sentralt. Europa må modernisere arbeidslivet og skape flere og bedre jobber.

Gjennom å undersøke hvordan arbeidsforhold har endret seg, eller eventuelt forblitt det samme, ønsker EU-byrået Eurofound (European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions) å kartlegge foreløpig måloppnåelse. Undersøkelsen kan også indikere hvordan endringsprosesser som globalisering, teknologisk utvikling og aldrende befolkning har innflytelse på hvordan personer sysselsettes og jobber.

Største undersøkelsen hittil
Eurofound, som også kalles Dublin-instituttet, og er ett av EU-byråene Norge deltar i gjennom EØS-avtalen. Deres hovedoppgave er å bidra med informasjon, råd og ekspertise i planleggingen og utformingen av bedre leve- og arbeidsvilkår i Europa. Byrået ble etablert allerede i 1975 som ett av de aller første. Eurofound har nylig gjennomført den femte europeiske studien av arbeidsforhold, med det største dekningsområdet noen sinne. Gallupundersøkelser ble gjennomført i EUs 27 medlemsland, samt sju andre europeiske land, inkludert Norge. Studien ble presentert på arbeidslivskonferansen i Brussel 16. og 17. november og var et samarbeidsprosjekt mellom Eurofound, Det belgiske formannskapet med deltakelse fra Europakommisjonen og arbeidskommissær Lazló Andor.

Blant funnene i arbeidslivsundersøkelsen er at mange flere kvinner er i arbeid enn for ti år siden, men at kjønnsdelingen på arbeidsmarkedet består. Kvinner dominerer stadig i utdanningssektoren, helsesektoren og i offentlig administrasjon. Mellom 1990 og 2010 har EU blitt utvidet med 15 medlemsland, og flere kvinner har blitt yrkesaktive. Arbeidsstyrken har økt fra omlag 150 millioner til omlag 235 millioner. Mens sysselsettingsnivået for menn har vært relativt stabilt på 75 prosent, har andelen kvinner økt fra omtrent 50 prosent til 63 prosent.

Flere får kursing av arbeidsgiver
Undersøkelsen avdekket også at det for første gang på 15 år er en økning i arbeidstakere som får kurs og trening betalt av sin arbeidsgiver. Dette er godt nytt i forbindelse med Europa 2020-strategien, som søker å få en bedre utnyttelse av arbeidstakeres ferdigheter, og følgelig øke produktiviteten.

Når det kommer til pensjon, svarte 59 prosent i EUs 27 medlemsland at de så for seg å mestre sin nåværende jobb når de ble 60. Dette er en markant økning siden 2000. Ikke overraskende varierer dette fra yrkesgruppe til yrkesgruppe, og blant høyt utdannede kontorfunksjonærer er tallet 71 prosent. Blant arbeidere uten utdannelse svarte 44 prosent at de så for seg å arbeide i sitt nåværende yrke når de ble 60.

Arbeidskommissæren på konferansen
På konferansen fortalte Andor at Europakommisjonen vil legge frem meddelelsen til flaggskipet New skills and jobs, som er en del av Europa 2020-strategien, i uke 47. Her vil det være fokus på kvalitet i jobbene, ikke bare kvantitet. Andor nevnte videre at Europakommisjonen vil komme med sin andre gangs konsultasjon om eventuelle endringer i arbeidstidsdirektivet til de sosiale partene i Europa før jul.

Les hele undersøkelsen her.