Historisk arkiv

Frihet, sikkerhet og rettferdighet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Å skape et indre, europeisk område for rettferdighet og sikkerhet for 500 millioner europeere prioriteres høyt av Kommisjonen de neste fem årene. Kommisjonen la nylig frem sin handlingsplan for gjennomføringen av langtidsprogrammet -Stockholmprogrammet - til fremme av frihet, sikkerhet og rettferdighet.

Kommisjonen har lagt frem sin handlingsplan for gjennomføringen av målsetningene i Stockholmprogrammet de neste fem årene. Stockholmprogrammet er EUs tredje langtidsprogram for å fremme et reelt europeisk område for frihet, sikkerhet og rettferdighet. I handlingsplanen som nå er lagt frem, presenteres prioriteringer av ulike tiltak som skal gjennomføres og en tidsplan for gjennomføringen. Dokumentet vil bli sentralt i EU de neste fem årene.

Etter at handlingsplanen ble lagt frem, holdt kommissæren for justis, grunnleggende rettigheter og borgerskap, Viviane Reding, og innenrikskommissær Cecilia Malmström, en pressekonferanse. Her ble revisjonen av personverndirektivet, siktedes og ofres rettigheter i straffesaker, tiltak for en intern sikkerhetsstrategi, og styrket samarbeid om immigrasjon og asyl særlig trukket fram. Prioriteringene i handlingsplanen skal blant annet bidra til å øke EU-borgeres mulighet til å arbeide, reise og studere utenfor sitt eget hjemland.

- Jeg ønsker at borgerne i EU skal følge seg sikre på at deres rettigheter ivaretas når de reiser til andre land, uansett om de ønsker å stifte familie, pensjonere seg, løse kontraktsmessige tvister eller befinner seg en situasjon hvor de må håndtere en bilulykke, sa kommissær Reding.

Hun understreket at Kommisjonens forslag vil fjerne byråkratiske hindre som i dag er en utfordring i folks liv og som gir rettslig usikkerhet for næringslivet.

Handlingsplanen skal nå legges frem for og behandles av Rådet og Europaparlamentet.


Kommis
jonen fremhever i sin handlingsplan følgende forslag:

- Bedre personvern for borgere innen alle EUs politikkområder - herunder rettshåndheving og forebygging av kriminalitet – også i relasjoner med internasjonale partnere. Personverndirektivet fra 1995 skal moderniseres, tilpasses Internett og den moderne tid.

- Styrke rettighetene til tiltalte i straffesaker for å sikre en rettferdig rettergang og sikkerhet for ofre

- Mindre byråkrati for borgere og selskaper ved å sikre gjensidig anerkjenning av dommer og dokumenter over landegrenser

- Forenkling av regler for innkreving av fordringer over grenser og alternativ tvisteløsning

- Styrking av online-handel ved å tilby bedrifter en frivillig avtalerett, CFR

- Økt beskyttelse av borgere som reiser til et annet EU-land når de bestiller en reise eller varsle et krav etter en trafikkulykke. For reiser utenfor EU, vil borgerne vil få bedre konsulære beskyttelse.

Når det gjelder innenriksfeltet har handlingsplanen blant annet følgende forslag:

- Definisjon av en helhetlig sikkerhetsstrategi for å styrke samarbeid mellom politi og om samfunnssikkerhet, katastrofehåndtering og grenseforvaltning.

- Forhandlinger om en langsiktig avtale med USA om behandling og overføring av finansiell informasjon for å bekjempe terrorisme (Program for sporing av finansiering av terrorisme (Terrorist Finance Spore Program-TFTP).

- Undersøkelse av en EU-tilnærming til bruken av overføring av passasjerdata (Passenger Name Record (PNR EU) for rettshåndheving og opprettelse av et europeisk rammeverk for overføring av PNR-data til tredjeland.

- Beskyttelse av europeiske borgere mot nettkriminalitet ved å kriminalisere identitetstyveri og programvare som brukes til å angripe informasjonssystemer og ved å styrke grensekontroll gjennom innføring av et entry/exit-system.

- Evaluere og, hvis nødvendig, endre datalagringsdirektivet.

- Avklaring av innreise- og oppholdsvilkår for tredjelandsborgere til sesongarbeid eller virksomhetsintern utstasjonering, innføring av et felles EU-asylsystem og arbeide for solidaritet mellom medlemsstatene. 


Les pressemeldingen hvor Kommisjonen framhever hovedessens her

Les nyheten på Kommisjonens nettside her.