Historisk arkiv

Frivillighetens år i 2011

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Etter forslag fra Kommisjonen har det nå blitt bestemt at 2011 skal være frivillighetens år i Europa. Dette er ment å skulle sette frivillighet i fokus, og skape oppmerksomhet rundt den rollen frivillighet har i samfunnet. I Norge er det frivillige engasjementet stort, noe som gjør teamet aktuelt og spennende for oss.

Det offisielle navnet for prosjektet er Det europeiske år for frivillig aktivitet for å fremme aktive borgere. Det vurderes for tiden å innarbeide dette i EØS-avtalen på samme måte som for nåværende og tidligere europeiske år. Slik vil prosjektet også ha betydning for Norge.

Kommisjonens motivasjon for å fremme forslaget om frivillighetens år, var et ønske om å øke interessen for frivillighet og oppmerksomheten rundt hvilken sosial verdi frivillighet kan ha. Forslaget svarer også på ønsket fra europeiske organisasjoner om å synliggjøre potensialet for frivillighet. Frivillighetens år i 2011 vil også være et jubileum for det internasjonale året for frivillighet som ble arrangert i regi av FN i 2001. Det er foreslått en rekke aktiviteter i forbindelse med prosjektet, blant annet seminarer og konferanser for å fremme erfaringsutveksling mellom enkeltland i Europa.

Norge kan bli en viktig bidragsyter
I forhold til erfaringsutveksling har Norge mye å bidra med. En rapport fra Institutt for samfunnsforskning viser at antallet frivillige i Norge i 2004 var i underkant av to millioner, og det er ingen grunn til å tro at tallet har gått ned. Med en svært aktiv befolkning på dette området, og med gode støtteordninger for frivillig arbeid fra myndighetene, har Norge noe å lære bort til andre EU-land. Mer om frivillig engasjement i Norge kan leses her.

I Kommisjonens forlag ble det også fremhevet at frivillighetens år vil skape rom for å studere hvilken betydning frivillighet har, sosialt og økonomisk. . Resultatene fra slike studier vil være interessant også for Norge da det kan tydeliggjøre nytten av de mange frivillige aktivitetene.

Frivillighet i endring
Frivillighet har endret seg i årenes løp, og omfatter stadig nye fagfelt. Det presiseres fra EUs side at frivillighet ikke skal utvikle seg til å erstatte betalt arbeid. For eksempel skal frivillig innsats ikke være et substitutt for offentlige tjenester. Frivillighetens år skal skape rom for en nærmere vurdering av dette skillet. Videre ønsker man å gjøre noe for å sikre at flyktninger, asylsøkere og lovlige innvandrere også kan delta i frivillig arbeid. Dette gjelder særlig for dem som står uten jobb. Frivillig engasjement er en viktig form for læring, og et moderne verktøy for å utvikle egenskaper som kan være nyttige i jobbmarkedet.

Les mer om frivillighetens år her og her.