Historisk arkiv

20-årsjubileum for Interreg

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

EUs regionale samarbeidsprogram Interreg feirer 20 år. Norge har deltatt i programmet siden 1995, og jubileet ble markert med en todagerskonferanse i Brussel som presenterte resultater og identifiserte utfordringer.

Interreg-programmet skal fremme sosial og økonomisk integrasjon over landegrensene gjennom regionalt samarbeid. Interreg står sentralt i EUs overordnede regionalpolitikk, og gir støtte til prosjekter innenfor alt fra næringsutvikling og innovasjon til transport eller bevaring av kulturarv (bildet). For å feire 20-årsjubilanten inviterte det belgiske formannskapet til en todagers konferanse 30. september og 1. oktober, og kommunal- og regionalråd Jan Edøy ved EU-delegasjonen deltok på feiringen.

Pilotprosjektet ble permenant
- Målet med konferansen var å se tilbake på årene som har gått, og identifisere resultater og utfordringer. I tillegg ønsket man å se fremover. Alle er enige om at Interreg, som i begynnelsen var et pilotprosjekt, har kommet for å bli. Det gir gode resultater innenfor europeisk integrasjon gjennom arbeid på tvers av landegrenser. Derfor blir det viktig å videreføre programmet i fremtiden, sier Edøy.

Norge har deltatt i Interreg-samarbeidet siden 1995, og programmet er det største EU-programmet med norsk deltakelse etter rammeprogrammene innenfor forskning og utdanning. Ifølge Edøy har programmet hatt en stor påvirkning på norske regioner.

Alle norske regioner deltar
- Interreg har bidratt til at alle norske regioner er med i det europeiske territorielle samarbeidet. Dette er positivt fordi det bidrar til at regionene deltar i internasjonale prosjekter, noe som gir norske regioner et mer internasjonalt fokus. I tillegg bidrar norske regioner med kompetanse. Vi anses som en kompetent og pålitelig partner, både på program- og prosjektnivå, forteller Edøy.

Interreg består av programmer på tre ulike nivåer; grenseregionalt, transnasjonalt og interregionalt. Inneværende programperiode strekker seg til og med 2013, og består av totalt 69 programmer og et budsjett på 8,7 milliarder euro (i underkant av 70 milliarder kroner). Norge er i dag involvert i elleve programmer, fordelt på alle nivåene.

Ifølge Europakommisjonen har forrige Interreg-periode, som varte fra 2000-2006, støttet 5.800 etableringer, og hjulpet 3.900 selskaper og organisasjoner med å utvikle nye strategier og implementere ny teknologi. I tillegg ble en million mennesker mobilisert gjennom de 18.000 prosjektene som mottok støtte gjennom Interreg i denne perioden.