Historisk arkiv

Inuitter går til sak mot EU

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Inuittgrupper fra Canada og Grønland går nå til sak mot EU for å omgjøre unionens forbud mot handel med selprodukter.

EUs forordning om forbud mot handel med selprodukter ble vedtatt i fjor, og vil tre i kraft i august 2010. 11. januar klaget den kanadiske inuitt-organisasjonen Tapiriit Kanatami, Inuit Circumpolar Conference og en rekke individuelle inuitter inn saken for EU-domstolen. Inuitt-gruppene ønsker å bevise at selfangsten er human, at selfangst er miljømessig bærekraftig og at sel ikke står i fare for å dø ut.

Inuittene tror de vil vinne frem
- Inuittene har drevet med selfangst og holdt seg selv med mat, klær og handel i generasjoner. Ingen objektiv og rettferdig person kan konkludere med at sel er truet eller at inuittenes fangstmetoder er mindre humane enn dem som brukes av jegere over hele verden, inkludert i Europa, sier president Mary Simon i Inuit Tapiriit Kanatami, ifølge EUobserver.

EU-forbudet inkluderer et delvis unntak for innfødtes selfangst, men inuittene mener det har liten betydning siden forbudet innebærer kollaps i deres største marked. Inuittene har stor tro på at de vil vinne saken.  

Tvisteløsningskonsultasjon i WTO
-  Vi håper at inuittgruppene vil vinne frem med klagen sin, sier EU-delegasjonens fiskeriråd Paul Oma.

5. november 2009 ba Norge formelt om tvisteløsningskonsultasjoner i WTO fordi regjeringen mener EUs forbud mot handel med selprodukter er i strid med WTO-regelverket.  Også Canada har anmodet WTO om tvisteløsningkonsultasjoner. I desember gjennomførte Canada og Norge felles tvisteløsningkonsultasjoner med WTO. Det er fra norsk side per i dag ikke fattet beslutning vedrørende videre skritt i saken i forhold til WTO.