Historisk arkiv

Involvert i EUs politiske prosesser: et praktisk eksempel fra forbrukersiden

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Når ny lovgivning diskuteres i EU, er mange parter engasjert og ytrer sine meninger om forslagene som utarbeides. Sett med norske øyne spiller EFTAs arbeidsgrupper en viktig rolle i prosessen.

I midten av mars var det møte i EFTAs arbeidsgruppe for forbrukerpolitikk. Flere aktuelle saker ble diskutert, deriblant direktivet for forbrukerrettigheter. Arbeidsgruppen for forbrukerpolitikk er én av mange arbeidsgrupper som bidrar i utarbeidelsen av EØS/EFTA-landenes standpunkt overfor EU. Til stede på møtet var representanter fra EØS/EFTA-landene Liechtenstein og Norge. En representant for Islands delegasjon deltok, mens Islands faste medlem deltok via videooverføring fra Reykjavik. Sveits, som er en del av EFTA, men ikke EØS, hadde en representant til stede på møtet som observatør.  

Arbeidsgrupper med sentral rolle
Alle saker som skal diskuteres i EFTAs faste komité og EØS-komiteen forberedes i underkomiteer i forkant av de respektive møtene. Ved saker som omhandler nytt regelverk, forberedes faglige vurderinger i ulike arbeidsgrupper, som for eksempel den for forbrukerpolitikk. Arbeidsgruppene ledes av en representant fra ett av EØS/EFTA-landene, og rapporterer om sitt arbeid til sine respektive underkomiteer. Gruppene spiller en viktig rolle da deres kompetanse kan bidra til at sakene som diskuteres i EØS- og EFTA-komiteen er basert på et mest mulig helhetlig og nyansert bilde. Noen arbeidsgrupper møtes internt for EØS/EFTA-landene med deltakelse fra Kommisjonen, mens andre møtes kun internt uten ekstern deltagelse. Det er imidlertid vanlig å invitere representanter for eksempel  fra Kommisjonen, Europaparlamentet og formannskapslandet i EU for å redegjøre for aktuelle saker og regelverk som er under arbeid.

I arbeidsgruppene forbredes kommentarer til forslag til regelverk, grønnbøker, hvitbøker, høringssaker og meddelelser fra Kommisjonen. En ambisjon er at dette i størst mulig grad skal skje i form av felles EØS/EFTA-kommentarer. Det er viktig at dette skjer på et tidlig tidspunkt i prosessen når nytt regelverk utarbeides. Flere arbeidsgrupper har i den senere tid også vært aktive i forhold til å arrangere seminarer for ulike aktører som har interesse av sakene som er under arbeid.

Dialog med Kommisjonen og Europaparlamentet viktig
Flere sentrale saker ble diskutert på møtet i arbeidsgruppen for forbrukerpolitikk i mars, deriblant utkastet til direktivet om forbrukerrettigheter. Andreas Schwab fra Europaparlamentet var tilstedet for å presentere Europaparlamentets arbeid med direktivforslaget som foreligger. Det er vanlig at Parlamentet inviteres for å presentere sitt arbeid, spesielt positivt denne gangen var at det hadde lykkes å få rapportøren for den aktuelle saken til møtet. Som rapportør vil Schwab på vegne av Parlamentet utarbeide en rapport til direktivforslaget, etter at alle partigrupperingene har ytret sine synspunkt. Etter at Schwab hadde holdt sin presentasjon, stilte arbeidsgruppen spørsmål og kommenterte i forhold til det som ble lagt frem.

Normalt inviteres også Kommisjonen for å presentere sin posisjon i saken. Siden flere av møtedeltakerne hadde vært til stede ved og kunne referere fra Kommisjonens redegjørelse om direktivet en uke tidligere i Kommisjonens ”Consumer Policy Network” var det dermed ikke nødvendig at Kommisjonen ble invitert denne gangen.