Historisk arkiv

Islands medlemskapsforhandlinger har startet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

27. juli åpnet Islands formelle medlemskapsforhandlinger med EU. Men på Island er den folkelige støtten lavere enn på lenge.

EUs utvidelseskommissær, Štefan Füle, beskriver begivenheten som historisk både for EU og Island. Samtidig er det klare utfordringer knyttet til medlemskapsforhandlingene. I en fersk opinionsundersøkelse sier 60 prosent av den islandske befolkningen at de er mot medlemskap, sammenlignet med 54 prosent i november 2009, skriver theparliament.com. Füle uttrykker bekymring på grunn av mangelen på bred folkelig støtte, og uttaler at dette viser at det er et behov for å spre mer informasjon om EUs politikk til den islandske befolkningen

Tilpasset gjennom EØS
På en pressekonferanse i forbindelse med den formelle åpningen av medlemskapsforhandlingene, uttalte den belgiske utenriksministeren Steven Vanackere at denne forhandlingsprosessen kan blåse nytt liv i hele EUs utvidelsesprosess. Island har en lang demokratisk tradisjon, og er allerede tett knyttet opp mot EU gjennom EØS-avtalen og Schengen-samarbeidet. De har kommet langt på vei når det gjelder å tilpasse seg EUs felles regelverk. Med andre ord er det mye som ligger til rette for Islands forhandlingsprosess. På samme tid er opinionen en utfordring. Saker som jordbruk, fiske og hvalfangst ventes også å bli utfordrende i forhandlingene. Et eventuelt medlemskap vil bli avgjort gjennom folkeavstemning.

Island er det tredje landet som for øyeblikket forhandler om medlemskap med EU, etter Kroatia og Tyrkia som begge åpnet sine forhandlinger i 2005.


Les om Europaparlamentets støtte til Islands EU-søknad her.

Les Rådets konklusjoner her.