Historisk arkiv

Jobber, men er fattige

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Åtte prosent av arbeidstakerne i Europa regnes som fattige, viser en ny rapport. Likevel peker rapporten på at det kun er seks land som har satt saken høyt på den politiske dagsorden. Norge er blant dem.

Fattigdom er ikke begrenset til arbeidsledige, men også åtte prosent av arbeidstakerne i EUs 27 medlemsland og Norge regnes som fattige, altså at de har en inntekt på mindre enn 60 prosent av nasjonal gjennomsnittsinntekt. Det viser en sammenligning av data fra EUs 27 medlemsland og Norge som Eurofound (European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions) presenterte nylig.

Byrået Eurofounds hovedoppgave er å bidra med informasjon, råd og ekspertise i planleggingen og utformingen av bedre leve- og arbeidsvilkår i Europa. Norge deltar i byrået.

Stabilt i Norge
Tallene viser at antallet fattige arbeidstakere har økt i land som Østerrike, Finland og Storbritannia, mens antallet har gått ned i land som Estland, Nederland og Sverige. I Norge, Belgia, Bulgaria, Tsjekkia og Danmark har antallet fattige arbeidstakere holdt seg stabilt de siste årene.

Rapporten fra Eurofound trekker frem at flertallet av de europeiske landene - med unntak av Norge, Bulgaria, Kypros, Tyskland, Irland og Storbritannia - ikke har tematikken fattige i jobb som en politisk prioritering  Fattigdom blant denne gruppen blir likevel behandlet gjennom tiltak for bekjempelse av fattigdom og sosial eksklusjon generelt.

Les hele rapporten her.

Les mer om byrået her. EUROFUNDs hjemmeside finner du her