Historisk arkiv

Kommisjonen går bort fra totalharmonisering av forbrukerrettigheter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Flere europaparlamentarikere, en rekke medlemsland og forbrukerorganisasjoner har vært kritiske til en totalharmonisering av alle forbrukerrettigheter i EU/EØS-området siden dette kunne ført til en reduksjon av noen av disse rettighetene. – Full totalharmonisering er ikke lenger et alternativ, var kommissær Viviane Redings svar til parlamentarikere i Europaparlamentet forrige uke. En slik kursendring har en også arbeidet aktivt for fra norsk side.

Europakommisjonen presenterte i oktober 2008 et forslag til direktiv om forbrukerrettigheter som nå behandles i Europaparlamentet og i Rådet. Fra Kommisjonens side er hensikten med direktivforslaget å gjøre det lettere for forbrukere å handle på internett så vel som i vanlige butikker. Forslaget omfatter dørsalg, fjernsalg, forbrukerkjøp og urimelige avtalevilkår, og samler og harmoniserer bestemmelser som nå er spredt i flere direktiv.

Kommisjonen har vist til at ulik lovgivning blant EUs medlemsland skaper barrierer for det indre markedet, og at dette er til ulempe for både forbrukere og næringsdrivende. I Kommisjonens opprinnelige forslag legges derfor prinsippet om totalharmonisering til grunn. Totalharmonisering vil si at EU/EØS-statene i sin nasjonale lovgivning ikke kan innføre eller opprettholde regler som avviker fra dem som er gitt i direktivforslaget. Direktivforslaget omfatter det indre marked som Norge er del av gjennom EØS-avtalen, og vil dermed implementeres også i Norge.

På linje med mange land, har en fra norsk side vært skeptisk til totalharmonisering og det jobbes aktivt for at direktivet ikke skal svekke  norske forbrukeres rettigheter. 

Skifte i Kommisjonens linje

Den siste uken har imidlertid kommissær for justis, grunnleggende rettigheter og borgerskap, Viviane Reding, signalisert et skifte i Kommisjonens linje i forhold til direktivet om forbrukerrettigheter.

Både i et møte med Europaparlamentets komité for det indre marked og forbrukerbeskyttelse 16. mars og i et innlegg på markeringen av den europeiske forbrukerdagen 15. mars i Madrid, ga Reding klart uttrykk for en mer fleksibel politikk basert på målrettet harmonisering. Det innebærer at nivået på harmoniseringen vil variere fra sak til sak gitt at det er til det beste for forbrukerne. I praksis innebærer dette at en vil arbeide for en totalharmonisering der dette er mulig. Hun la vekt på at nivået må fastsettes av EUs lovgivende organer (Europaparlamentet og Rådet), og skisserte også en mulig løsning hvor en i første omgang innfører totalharmonisering for fjernsalg, inkludert kjøp via internett.

Les mer om Vivane Redings svar til parlamentarikerne og debatten i Europaparlamentet.

I sin tale på den europeiske forbrukerdagen understreket Reding at totalharmonisert lovverk må være basert på høye standarder. Hun sa også at det er klart at dagens forslag ikke tilbyr riktig nivå av forbrukerbeskyttelse på alle områder.
- Jeg er derfor klar for å jobbe med Europaparlamentet og medlemslandene for å se om å øke beskyttelsesnivået på visse områder vil gi et bedre vern for forbrukerne uten at det blir en for stor byrde for næringslivet, sa Reding i talen.
Les hele talen her

Motstand i Europaparlamentet

I Europaparlamentet er det flere parlamentarikere som er skeptiske til totalharmonisering da de mener at  det i praksis vil bety en reduksjon av noen av disse rettighetene. Rapportør fra Europaparlamentet, Andreas Schwab, presenterte sitt arbeidsdokument for EFTAs arbeidsgruppe på forbrukerområdet 15. mars. Der fremgår det at det utgangspunktet er at totalharmonisering slik Kommisjonen foreslår ikke er gjennomførbart på det nåværende tidspunkt gitt direktivforslagets omfang. Les Schwabs dokument her.

 

De neste trinn
Selv om det nå blåser forbrukernes vei, vil en fra norsk side fortsette arbeidet i denne saken både i forhold til Europaparlamentets komité for det indre marked og forbrukerbeskyttelse, som er ventet å komme med forslag til endringer i løpet av våren, og arbeidet som gjøres i Rådet. Det er ventet at saken kommer opp for en foreløpig drøfting på  ministermøte (i konkurranseevnerådet) 25. - 26. mai 2010.