Historisk arkiv

Lettere å reise i Europa for utenlandske studenter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Fra 5. april kan tredjelandsborgere som har langtidsvisum i ett Schengen-land bevege seg fritt mellom land innenfor hele Schengen-området, deriblant Norge.

22. mars vedtok EU-landene i Rådet en forordning som gir borgere fra land utenfor EU/EØS med langtidsvisum på mer enn tre måneder like muligheter til å reise fritt i Schengen-området som tredjelandsborgere med gyldig oppholdstillatelse. Norge er ett av landene i Schengen-området som de nye reglene vil omfatte. Som assosiert Schengen-medlem har Norge deltatt i prosessen i Rådet frem mot vedtaket som ble fattet 22. mars.

Friere bevegelse
Det tidligere regelverket har ikke tillatt borgere fra tredjeland med langtidsvisum (over tre måneder) å reise til andre Schengen-land under oppholdet, noe som strider mot EUs prinsipp om fri bevegelse. De nye visumreglene innebærer at borgere fra tredjeland med langtidsvisum kan bevege seg fritt innenfor Schengen-området i inntil tre måneder i en seksmåneders periode. Internasjonale studenter, utenlandske forskere eller familiemedlemmer til EU-borgere fra tredjeland kan med de nye reglene for eksempel dra på kurs, helgeturer eller familiebesøk i andre Schengen-land enn der de oppholder seg til vanlig.

Med de gamle reglene fikk tredjelandsborgere med langtidsvisum bare lov til å oppholde seg i det Schengen-landet hvor visumet var utstedt. Det var også strenge regler med hensyn til å reise gjennom andre Schengen-land på vei til opprinnelseslandet.

Gyldighetsperiode på ett år
Langtidsvisumet vil ha en gyldighetsperiode på maksimalt ett år. Hvis en tredjelandsborger får tillatelse til å oppholde seg i et Schengen-land utover denne perioden, skal langtidsvisumet erstattes av en oppholdstillatelse.

De nye reglene vil ikke gjelde i Storbritannia og Irland som ikke er med i Schengen-området. Men reglene vil altså gjelde landene som ikke mer med i EU, men i Schengen, slik som Norge, Sveits og Island.

Les hele pressemeldingen fra Rådet her.

Les mer om Europaparlamentets behandling av de nye visumreglene her (dansk).