Historisk arkiv

Lettere netthandel på tvers av grenser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Europakommisjonen ønsker å få det indre marked til å fungere bedre for forbrukere og bedrifter gjennom en mer samstemt kontraktsrett. En grønnbok om europeisk kontraktsrett er for tiden på høring i Norge.

I forbindelse med Europa 2020-strategien har Europakommisjonens president, José Manuel Barroso, annonsert at de ønsker å fjerne flaskehalsene i det indre marked for å sette fart i den europeiske økonomien. Norge er gjennom EØS-avtalen en del av EUs indre marked.

Mange små og mellomstore bedrifter har vanskeligheter med å selge varene sine på tvers av landegrensene, fordi de er nødt til å følge de forskjellige kontraktsrettlovene i EUs 27 medlemsstater. Det er kun åtte prosent av forbrukerne som handler på internett fra andre medlemsstater. Dessuten blir 61 prosent av de grenseoverskridende transaksjonene avvist, fordi de forretningsdrivende nekter å selge til den gjeldende forbrukerens land. Dette skyldes som oftest lovbarrierer og rettslig usikkerhet om hvilke regler som gjelder.

Utnytte det indre markeds potensial
Europakommisjonen har sendt en grønnbok om kontraktsrett for forbrukere og næringsliv ut på høring, hvor de lanserer flere forslag til hvordan man bedre kan utnytte potensialet i det indre marked. En grønnbok er en utredning der man som regel har vært i kontakt med berørte grupper og vitenskapelige eksperter, og tar for seg aktuelle løsningsforslag. Europakommisjonens mål er en mer sammenhengende kontraktsrett som skal skape større rettslig sikkerhet for virksomhetene, og forenkle reglene for forbrukerne.

Justisdepartementet ber om norske innspill på Europakommisjonens grønnbok, og tilbakemeldingene vil bli sendt direkte til Europakommisjonen. Høringsfristen i Norge er 21. november. Grønnboken inviterer til en åpen høring om prinsipielle valg i det videre arbeidet med europeisk kontraktsrett.

Vil sette fart i økonomien
-Det er krisetider for Europas økonomi. Men det er også nå vi har en historisk mulighet til å få hjulene i gang i økonomien ved å  redusere omkostningene ved å handle på tvers av landegrensene, uttalte visepresident Viviane Reding i Europakommisjonen. Hun oppfordrer forbrukere og bedrifter i alle EU- og EØS-landene til å ta aktivt del i den offentlige høringen. Høringen varer frem til 31. januar 2011.

EUs indre marked bygger på en lang rekke forskjellige avtaler, som er underlagt forskjellige nasjonale avtalelover. Forskjellene mellom disse reglene kan resultere i økte transaksjonsomkostninger og de kan føre til rettslig usikkerhet for de forretningsdrivende og  svekke forbrukernes tillit. Både forbrukere og virksomheter som ønsker å utnytte fordelene ved det indre marked støter på mange hindringer.

Noen av alternativene Europakommisjonen foreslår er å offentliggjøre en standardmodell for kontraktrettsregler på internett som skal kunne brukes innenfor EUs indre marked. De foreslår å enten lage en harmonisering av nasjonale avtalelover i et EU-direktiv, eller en full harmonisering av nasjonale avtalelover gjennom en EU-forordning. En annen mulighet er å lage en henstilling om kontraktsrett hvor EUs medlemsstater oppfordres til å inkorporere en europeisk avtalelov i sine nasjonale rettssystemer, litt i stil med ordingen de har i USA der 49 av 50 stater frivillig har innført en Uniform Comercial Code.