Historisk arkiv

Motiverer ungdom til å bli engasjerte samfunnsborgere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

I kjølvannet av finanskrisen ligger ungdomsledigheten i Europa nå på rundt 21 prosent. Dermed er det viktig å hjelpe ungdom til å stå bedre rustet i kampen om jobbene. Sentralt i arbeidet står frivillig engasjement, og en av dem som i tiden fremover skal bidra til å fremme dette, er nordmannen Frode Dal Fjeldavli, nasjonal ekspert i Europakommisjonen.

Statsviteren Frode Dal Fjeldavli har etter hvert lang fartstid i Brussel, og har blant annet jobbet ved Norges EU-delegasjon tidligere. I dag jobber han som nasjonal ekspert i generaldirektoratet for utdanning og kultur i Europakommisjonen, hvor han bidrar i koordineringen av EU-programmet Aktiv Ungdom.

Vil fremme frivillighet
Aktiv ungdom er EUs ungdomsprogram for ikke-formell læring, og gjennom deltakelse i programmet får unge mennesker mellom 13 og 30 år i Europa anledning til å tilegne seg nye kunnskaper, ferdigheter og erfaringer ved blant annet å skape egne prosjekter. Dal Fjeldavli bidrar i koordineringen av de nasjonale kontorene i programmet.
- For å kunne være så nær sin målgruppe som mulig, er Aktiv Ungdom-programmet desentralisert og det er nasjonale kontor i de 31 landene som deltar i programmet, forklarer han. I tillegg til de 27 EU-landene, deltar Island, Liechtenstein, Norge og Tyrkia i programmet.

I disse dager er Fjeldavli imidlertid på vei over i en ny stilling, og han skal nå bruke arbeidstiden på å fremme frivillighet. Neste år, i 2011, er Det europeiske frivillighetsåret, og Fjeldavli forklarer at Aktiv ungdom-programmet vil være et sentralt program i forhold til dette. Planleggingen er fortsatt på begynnerstadiet, men han nevner Voluntørtjenesten (European Voluntary Service), som et viktig bidrag.
- Tjenesten er en del av Aktiv Ungdom-programmet, og gir en unik anledning for ungdom mellom 18-30 til å reise ut som frivillig i Europa i en periode på inntil 12 måneder. Det er pålagt språkopplæring, så det er en god mulighet til å lære språk i tillegg til at man får et sosialt, kulturelt og faglig utbytte, forteller Fjeldavli. Han påpeker også at han skulle ønske at rådgivere i skolen var klar over muligheten, og kunne promotere det som et alternativ til for eksempel friår og au pair når man er ferdig med videregående. Erfaringen fra et slikt opphold kan også være godt å ha med seg i bagasjen når man skal ut i jobbmarkedet.


Stor interesse for EU
Fjeldavli er utsendt fra barne- og likestillingsdepartementet hjemme i Norge sammen med Finn Yrjar Denstad. Med sin bakgrunn i Europeisk Ungdom er Fjeldavli en av mange unge som selv har vært deltager i EUs ungdomsprogram tidligere, og som har fått erfaring fra å koordinere ulike prosjekter. Jobben som nasjonal ekspert ga Fjeldavli muligheten til å se programmet fra den andre siden. I tillegg har han alltid hatt stor interesse for EU.
- Som EU-nerd var det et naturlig steg å komme seg på innsiden, og jobben som nasjonal ekspert er én av få muligheter nordmenn har for å klare nettopp det, forklarer Fjeldavli. I jobben har han fått oppleve hvordan EU-systemet fungerer i praksis.

Program med mange muligheter
I tillegg til koordineringsarbeidet, jobber Fjeldavli med de overordnede målsetningene for Aktiv Ungdom-programmet.
– Vi har flere årlige prioriteringer i tillegg til de fire faste prioriteringene, forklarer han. De faste prioriteringene i programmet er å fremme europeisk medborgerskap, aktiv deltagelse blant ungdom, kulturelt mangfold og inkludering.
– I forhold til aktiv deltakelse ser vi faktisk at personer som har deltatt i våre programmer, i større grad deltar i europaparlamentsvalget, legger Fjeldavli til.

Blant de årlige prioriteringene for 2010 er ungdomsledighet og oppmuntring til aktiv deltakelse i samfunnet blant unge arbeidsledige i Europa. Etter finanskrisen er ledigheten blant unge hele 21 prosent i Europa, og dermed er dette et sentralt tema. Fjeldavli forklarer at Aktiv ungdom er basert på ikke-formell læring. Det vil si at man lærer utenfor skoleverket og det formelle utdanningssystemet. Likevel er det et klart læringselement.
- Vi mener at de som deltar i programmet vil være mer attraktive på arbeidsmarkedet. Unge som har vært med på prosjekter har erfaring med å organisere og å ta initiativ, og dette er erfaring som man ikke lærer på skolebenken, påpeker Fjeldavli.

Videre forklarer han at man i programmet har et mål om å nå ut også til personer som ikke direkte er med i prosjektene. Omtrent 132 000 unge deltar på aktiviteter som er dekket av programmet hvert år. Det er mange, men sett i forhold til at det bor rundt 96 millioner unge mellom 15 og 29 år i EU, er andelen liten.
- Derfor ønsker vi at prosjektene også skal ha merverdi for de som ikke deltar, utdyper han. En måte å skape merverdi på er at de som får støtte til prosjekter bidrar til å formidle resultatene fra prosjektene til andre ved å lage film, fotoutstilling, rapporter og lignende.

Norske deltakelse viktig
Norge er ett av 31 land som deltar i ungdomsprogrammet Aktiv ungdom, og norsk deltakelse er viktig på flere måter.
- Norge er i en privilegert stilling når det kommer til støtteordninger for ungdomsaktiviteter, men i forhold til europeiske prosjekter er Aktiv Ungdom den beste muligheten for å bli kjent med språk, kultur og mennesker i Europa, mener Fjeldavli. Videre gir Norges deltakelse god tilgang til informasjon om det som skjer på ungdomsfeltet i EU. Dermed er det en fordel for Norge å være med i dette programmet.

På en annen side er det en fordel for EU og programmet at Norge er med. I Norge eksisterer det en sterk frivillighetstradisjon og et godt utbygd organisasjonsmiljø, særlig for barn og unge.
- Derfor kan vi bidra med kompetanse og erfaringer, og det er dermed viktig for Kommisjonen at Norge er med, forklarer Fjeldavli. 
- Generelt sett er det viktig for Norge å ha nasjonale eksperter i Kommisjonen. De får en unik kompetanse om EU-systemet som de kan ta med seg hjem, legger Fjeldavli til.

Usikker på veien videre
Fjeldavli har i utgangspunktet en toårskontrakt med Kommisjonen, og hva som skjer etter det vet han ikke.
- Det er jo litt risikabelt å satse for mye på noe som man selv ikke er medlem i, sier han, og refererer til EU. Fjeldavli trives imidlertid godt, og det som har gjort mest inntrykk på ham er mangfoldet på arbeidsplassen. 
- Det er mange nasjonaliteter, språk og organisasjonskulturer samlet på ett sted, og disse møtes på godt og vondt. For eksempel bidrar misforståelser til at man lærer å være klar og tydelig, og ha en positiv innstilling, og man har muligheten til å lære mye nytt, avslutter han.

Les mer om Aktiv Ungdom her.