Historisk arkiv

Bedre muligheter for synshemmede musikere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Med støtte fra EØS-midlenes polske kulturutvekslingsfond deltar det polske blindeforbundet aktivt i feiringen av 200-årsjubileet for Chopins fødsel.

Med støtte fra EØS-midlenes polske kulturutvekslingsfond deltar det polske blindeforbundet aktivt i feiringen av 200-årsjubileet for Chopins fødsel.

Til ære for den polske komponisten og pianisten Frédéric Chopin ble prosjektet "Chopin for the Blind" innviet i Polen i februar 2010 med en konsert av de blinde pianistene Karol Radwan (13) og Patryk Matwieiczuk (18).

De to musikerne har ikke bare lært seg å spille piano ved hjelp av kun lytting, men de har også lært seg de teknisk krevende komposisjonene av Chopin.

Publiserer utvalgte notater og brev
Prosjektet, som er utviklet av det polske blindeforbundet, har som mål å garantere lik tilgang til kulturelle goder for nye generasjoner ved å publisere utvalgte notater og brev fra den berømte artisten i et format som er leselig for synshemmede. Videre vil prosjektet spre kunnskap om Chopins liv og mesterverk blant synshemmede i Europa.

Andre hovedaktiviteter som inngår i prosjektet er følgende:

• Organisering av en fem dagers festival kalt "Contemporary Chopin" for blinde norske og polske musikere

• Utarbeidelse av lydbeskrivelse for filmen "Chopin: desire for love" på polsk og engelsk

• Utarbeidelse og utgivelse av biografien til den blinde polske pianisten Edwin Kowalik, som er finalist i den internasjonale Frederic Chopin-konkurranse. Boken vil bli gitt ut i stor skrift og som lydbok.

• Organisering av et én ukes kurs for ti personer som senere vil bli involvert i tilpasningen av standardnoter som tilfredsstiller behovene til blinde

Prosjektet gjennomføres i samarbeid med Norges blindeforbund og Frederic Chopin-foreningen i Warszawa, og vil finne sted i Polen og Norge.