Historisk arkiv

Norge aktiv i nytt europeisk forskningsinitiativ

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Norge er ett av 20 europeiske land som nå skal samarbeide om forskning innenfor matproduksjon. Målet er å bidra til økt matsikkerhet, sett i lys av klimaendringer og et globalt økende behov for mat.

Norge er aktiv deltager i et nytt europeisk forskningsinitiativ innenfor matproduksjon og klimaendringer. Initiativet, som omfatter 20 europeiske land, skal samle forskere for å dele informasjon, forskningsresultater og koordinere framtidig arbeid på forskningsfeltet. Samarbeidet skal også bidra til at landene kostnadseffektiviserer de nasjonale midlene til forskning, og hovedmålet med initiativet er å bidra til økt matsikkerhet sett i lys av klimaendringer og et globalt økende behov for mat.  

Møte store samfunnsutfordringer
Det nye forskningsinitiativet er et av flere felleseuropeiske forskningsinnsatser, såkalt Joint Programming Initiatives (JPI), som EU setter ut i livet for å møte de store samfunnsutfordringene Europa vil stå overfor de neste årene. Norge deltar også i flere forskningsinitiativ innefor Joint Programming Initiatives, og ett av prosjektene som har kommet godt i gang er samarbeidet om forskning på alzheimer.

Startskuddet for forskningssamarbeidet om matproduksjon og klimaendringer gikk 10. juni, og Norge har spilt en aktiv rolle i hele utviklingsfasen. Forskningsinitiativet skal ledes av Frankrike og Storbritannia, og Europakommisjonen har bevilget to millioner euro til etableringen av programmet.

Viktig for livskvalitet i Europa
- Matsikkerhet betyr enormt mye for livskvaliteten, sier kommissær for forskning, innovasjon og vitenskap, Máire Geoghegan-Quinn i en pressemelding fra Europakommisjonen. Hun sier videre at ikke noe enkeltland kan lykkes med å takle utfordringene i forhold til matsikkerhet alene, og derfor ønsker Europakommisjonen å satse på et samarbeid om forskning på feltet.

Les pressemelding fra Europakommisjonen her

Les mer om forskningsinitiativet på matproduksjon og klimaendringer på landbruks- og matdepartementets nettsider