Historisk arkiv

Norsk innspill til "EU 2020"

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

”EU2020” er navnet på den reviderte Lisboa-strategien, som skal bidra til å skape vekst og sysselsetting i EU gjennom utvikling av en konkurransekraftig, kunnskapsbasert, miljøvennlig økonomi og et sosialt inkluderende samfunn. Norge understreker i sitt innspill til strategien blant annet at vi er interessert i å delta i denne prosessen.

Norge la fram innspillet til ”EU 2020” i EØS-komiteen fredag 29. januar. I brevet av 22. januar fra Nærings- og handelsminister Trond Giske blir det understreket at Norge deltar for fullt i det indre marked og i flere EU-programmer som blir berørt av strategien. Det blir vist til at Norge har erfaringer og videre ambisjoner innenfor relevante politikkområder som også bør ha interesse for EU i utarbeidelsen av strategien.

Les brevet fra Giske her.

4-5 millioner mennesker har ifølge Kommisjonen mistet jobbene sine etter at den økonomiske nedgangstiden startet, og ledigheten i EU nærmer seg 10 %. Det er gjenoppbygging av økonomien som blir lagt vekt på i forslaget til ny strategi som følger opp Lisboa-strategien for vekst og sysselsetting (vedtatt i 2000). Europakommisjonens visjoner for ”EU 2020” har vært lagt ut på høring, noe som har resultert i over 2000 innspill til Kommisjonen.

I forslaget er det tre identifiserte hovedinnsatsområder:

1) verdiskaping gjennom kunnskap
2) bedre jobbmuligheter i et inkluderende samfunn
3) å skape en mer konkurransedyktig og miljøvennlig økonomi.

EU 2020-strategien vil være høyt på EU-agendaen denne våren, og det diskuteres hvordan man i større grad kan nå de målsettinger som settes. Det Europeiske Råds nyvalgte president Herman van Rompuy har tatt initiativ til et ekstraordinært toppmøte 11. februar, og det er lagt opp til at strategien blir vedtatt under det spanske formannskapet i juni.

Innspillet fra Nærings- og handelsdepartementet blir trolig fulgt opp med ytterligere innspill i lys av den videre prosessen. Rapporten ”Politikk for vekst og sysselsetting – EUs strategi for vekst og sysselsetting i et norsk perspektiv”, som Menon har utarbeidet på oppdrag fra Nærings- og handelsdepartementet, viser at Norge har meget høy verdiskaping og høy sysselsetting sammenliknet med gjennomsnittene i EU.