Historisk arkiv

Norsk-polsk samarbeid om forurensning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Siden 2004 har Norge og Polen samarbeidet om å effektivisere det polske forurensningstilsynet. Reduserte utslipp i Polen bidrar også til mindre forurensning i Norge.

Polen har i flere tiår dekket energibehovet ved hjelp av forurensende kullkraft. Et samarbeid med Norge har bidratt til å styrke Polens tilsyns- og kontrollfunksjoner og å gi mer og bedre informasjon til allmennheten om tilsynsresultater og miljøtilstand.

– Både Polens naboland og vi i Norge får mindre sur nedbør når svovelutslippene reduseres. Det er utrolig motiverende med så oppløftende resultater som vi ser i miljøvernsamarbeidet med Polen, sier Ellen Hambro, direktør for Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif).

Deler norsk miljøekspertise
Polen har, gjennom ulike organisatoriske løsninger, fulgt opp industrien siden tidlig på 1980-tallet. The Polish Chief Inspectorate for Environmental Protection (GIOS) har ansvaret for å følge opp rundt 53 000 bedrifter. Hvert år gjennomfører de ca. 16 000 kontroller.

Svakheten i det tidligere systemet var utilstrekkelig prioritering og lite systematisk og enhetlig planlegging og gjennomføring av miljøinspeksjonene. I tillegg har Polen en relativt sett svakere tradisjon for formidling av miljø- og utslippsdata og resultatene etter kontroller med ulike bedrifter.

Deler norsk miljøekspertise
Dette var sentralt for at Klifs ekspertise ble trukket inn. Siden daværende SFT ble etablert i 1974, er de fleste utslippene til luft og vann i Norge redusert med 60–90 prosent. Noe slikt hadde ikke vært mulig uten solide systemer, og de polske miljømyndighetene var interessert i disse systemene.

– At Polen velger å herme etter vår måte å gjøre det på, tar jeg som en stor kompliment. Det er en anerkjennelse av oss at våre metoder, rutiner og opplegg for risikobasert tilsyn nå skal benyttes i hele dette store landet. Men først og fremst er det bra for miljøet at Polen får på plass effektive systemer for å sikre etterlevelse av miljøregelverket, sier Ellen Hambro.

– Det er flott at vi kan øse av vår kunnskap og erfaring. Etter 35 år med forurensningstilsyn har vi utviklet effektive kontrollmetoder, sier klima- og forurensningsdirektør Ellen Hambro.

Gjennom EØS-ordningene støtter Norge og de andre EØS-landene prosjekter i en rekke av EUs medlemsland. Totalt er rundt 300 millioner euro øremerket prosjekter som fremmer miljø og bærekraftig utvikling. I Polen er det gitt ca 19 millioner euro i støtte fordelt på 163 miljøprosjekter.

Har brukt mindre penger enn forventet
Ettersom vekslingskursen mellom euro og polske zloty har endret seg fra prosjektet ble planlagt til det ble ferdigstilt, har suksessprosjektet blitt gjennomført med mindre bruk av midler enn planlagt.

Restmidlene blir brukt til å starte prosessen med å rulle ut det nye inspeksjonsregimet i de øvrige 14 regionale miljøinspektoratene i Polen.

Samarbeidet har også vært spennende for oss. Når dyktige fagfolk møtes på tvers av landegrenser, utveksles erfaringer som vi har tatt med oss hjem i vårt arbeid med videreutvikling og spissing av Klifs eget kontrollsystem, sier Ellen Hambro.

Saken er hentet fra Klima- og forurensningsdirektoratets hjemmesider.