Historisk arkiv

Nye EØS-midler lanseres

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Miljø, klima og sivilt samfunn står i fokus når Norge 9. september lanserer de nye programområdene under EØS-midlene 2009-14. Samtidig starter forhandlingene om hva pengene skal brukes til i hvert enkelt mottakerland.

Norge bidrar med om lag 14 milliarder kroner til de tolv nyeste medlemslandene i EU, samt Hellas, Portugal og Spania i perioden 2009-14. Målsettingen med EØS-midlene er å redusere sosiale og økonomiske forskjeller i EØS-området, samt å styrke samarbeidet mellom Norge og mottakerlandene.

Hovedfokus på miljø og klima
9. september presenteres 32 definerte programområder for mottakerlandene. Elleve av disse er innenfor områdene miljø og klima, og utgjør en firedel av den totale støtten. Energieffektivisering, karbonfangst og –lagring, og biologisk mangfold er blant områdene som vil motta støtte. Andre viktige programområder er helse, sosial dialog, justistiltak og forskning.

Samtidig som programområdene presenteres, innledes forhandlingene med mottakerlandene om hvilke områder som skal prioriteres i deres land. Målet er å begrense antall programområder i hvert enkelt land for å sikre en mer konsentrert og strategisk innsats, og gjøre det lettere å måle resultater og effekt av støtten.

Styrker støtten til sivilt samfunn
Støtten til det sivile samfunn vil fortsatt være et viktig innsatsområde for EØS-midlene. I perioden 2004-2009 er det gitt en betydelig støtte til frivillig sektor. Denne innsatsen vil bli ytterligere forsterket i neste periode. Minst 800 millioner kroner er øremerket egne NGO-fond.

Fredag 10. september offentliggjøres en evaluering av NGO-fondene for perioden 2004-2009, samt planer for støtten til sivilt samfunn i neste femårsperiode. Samtidig lanseres en nettbasert høring rettet mot frivillig sektor i mottakerlandene og i Norge for å få innspill til hvordan støtten til sivilt samfunn kan gjøres mest mulig effektiv.

Samarbeid med norske fagmiljøer
Det legges til rette for samarbeid med norske fagmiljøer, både på programnivå og på prosjektnivå, på områder hvor norsk kunnskap og kompetanse er relevant og etterspurt. Det er en tett dialog med norske fagmyndigheter i utformingen av programmene i mottakerlandene, for å sikre at innsatsen rettes mot områder hvor vi kan gjøre en forskjell og som er i tråd med norske interesser.

Mer informasjon på nettsidene til EØS-finansieringsordningene og Europaportalen.