Historisk arkiv

Nye initiativer for mennesker med nedsatt funksjonsevne

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

EU setter personer med nedsatt funksjonsevne høyere på dagsorden, og vil blant annet å opprette en egen pris for byer i Europa som setter fokus på tilgjengelighet.

Under rådsmøtet i Luxembourg 7.juni ble arbeids- og sosialministrene i EU enig om nye initiativer for mennesker med nedsatt funksjonsevne. Hovedformålet med initiativene er å sørge for at politikk som omhandler mennesker med nedsatt funksjonsevne blir tatt inn i all relevant EU-politikk, for å fremme inkludering av denne gruppen. Tall fra European Disability Forum, viser at bare 29 prosent av EU-borgere med nedsatt funksjonsevne er sysselsatt, og arbeids- og sosialministrene sier i sin konklusjon at de ønsker å utnytte den menneskelige kapitalen til personer med nedsatt funksjonsevne i langt større grad enn det som er tilfelle i dag, blant annet ved å utvikle bedre opplærings- og sysselsettingstiltak. Ministrene setter også dette i sammenheng med arbeidet for å nå målet i Europa 2020-strategien, som tar sikte på å bringe antall sysselsatte kvinner og menn i alderen 20-64 år opp til 75 prosent innen 2020.

Fremme tilgjengelighet
I konklusjonene fra rådsmøtet oppfordrer arbeids- og sosialministrene Europakommisjonen til å utarbeide en europeisk strategi for politikken overfor personer med nedsatt funksjonsevne, sammen med de europeiske interesseorganisasjonene. Ministrene ønsker også å fremme tilgjengelighet til det offentlige rom ved å opprette en egen pris for tilgjengelige byer i Europa, som skal deles ut for første gang i 2011.
Utdanning er også et viktig felt i arbeidet med å fremme inkludering av personer med nedsatt funksjonsevne, og ministrene ønsker blant annet at man i større grad skal utdanne lærere slik at de er bedre i stand til å tilpasse seg den enkelte elevs behov.

Les konklusjonene fra arbeids- og sosialministermøtet her.

Folkerettslig forpliktelse
En annen av hovedkonklusjonene fra rådsmøtet omhandler FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne. Konvensjonen, som EU i likhet med 141 land har undertegnet, slår fast at de alminnelige menneskerettigheter skal gjelde også for mennesker med nedsatt funksjonsevne og omhandler både økonomiske, kulturelle, sosiale og politiske rettigheter. Av de 66 landene som har ratifisert konvensjonen er bare 13 av disse EU-land, noe som betyr at EU som helhet ikke har påtatt seg en folkerettslig forpliktelse til å etterleve konvensjonens bestemmelser. Ministrene oppfordrer derfor de resterende 14 EU-landene til å framskynde arbeidet med å ratifisere FN-konvensjonen.
Norge er også ett av de landene som har signert konvensjonen, men ikke ratifisert den. Dette henger sammen med at ratifisering krever endringer i vergemålsloven. Det arbeides med sikte på at forslag om ratifisering skal kunne legges frem for Stortinget raskest mulig.


Les mer om FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne på regjeringens nettsider.