Historisk arkiv

Økning i antall grenseoverskridende bedriftsavtaler

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Stadig flere bedrifter forhandler fram arbeidslivsavtaler som krysser landegrenser. Utfordringene slike globale avtaler representerer var noe av det som ble diskutert under et EFTA-seminar om involvering av arbeidstakere.

I forrige uke møttes EFTAs arbeidsgruppe for arbeidsrett, helse- og sikkerhet på arbeidsplassen, og EFTAs konsultative komité til en felles diskusjon. Temaet for seminaret var informasjon, konsultasjon og involvering av arbeidstakere i tider med restrukturering og krise i arbeidsmarkedet. Avdelingsdirektør i Arbeidsdepartementet Ragnhild Nordaas innledet seminaret med å peke på hvor viktig det er å involvere arbeidstakere, spesielt i økonomiske nedgangstider. Dette ble også understreket av representanter fra Europakommisjonens generaldirektorat for sysselsetting, sosialpolitikk og likestilling.

- Å involvere arbeidstakere gir økt konkurranseevne, og er derfor et viktig element i strategien for å øke den økonomiske veksten i Europa, sier Dimitrios Dimitriou. Dimitriou og hans kollega i Europakommisjonen, Evelyne Pichot, presenterte EUs arbeid og lovgivning på dette området for seminardeltakerne.

Brukte Statoil som eksempel

En av sakene som ble diskutert under seminaret var arbeidslivsavtaler som krysser landegrenser. Slike avtaler øker både i antall og i substans, men det finnes per i dag ikke noe lovverk på plass som regulerer disse avtalene. Evelyne Pichot fortalte at Europakommisjonen har kartlagt flere slike eksisterende avtaler, og hun fortalte deltakerne på seminaret at det i dag finnes om lag 200 grenseoverskridende bedriftsavtaler som berører 100 europeiske bedrifter og 9,8 millioner arbeidstakere. Eksempler på temaer som er relevante for slike grenseoverskridende bedriftsavtaler er mobilitet, menneskerettigheter og rettferdig handel. Blant selskaper som har forhandlet fram slike avtaler er Norske Skog, Veidekke, ABB og Statoil.

For å bedre forstå hvordan grenseoverskridende bedriftsavtaler fungerer i praksis, var Aksel Stenerud fra Statoil invitert til snakke om selskapets erfaringer med internasjonale arbeidslivsavtaler. Statoil har siden 1998 hatt en rammeavtale med Den internasjonale kjemi- gruve og energiarbeiderføderasjonen, ICEM. Samarbeidsavtalen støtter utveksling av informasjon og videreutvikling av gode praksiser innenfor Statoils arbeid globalt, og dekker menneskerettigheter, industrielle relasjoner, miljøspørsmål og opplæringstilbud. Stenerud fortalte at utviklingen av slike avtaler er utfordrende fordi det i en del tilfeller er vanskelig å se klart hvem motparten for forhandlingene er, hvilket mandat man har og fordi man må ta hensyn til eksisterende avtaler og regelverk i både enkeltland og regioner.

Erstatter ikke eksisterende avtaler

Noen av deltakerne på seminaret påpekte at flere av temaene som slike avtaler omhandler allerede er dekket i eksisterende nasjonale arbeidslivsavtaler og stilte spørsmålstegn ved om disse bedriftsavtalene vil erstatte eksisterende bestemmelser eller være et supplement. Evelyn Pichot fra Kommisjonen understreket at slike avtaler ikke erstatter eksisterende avtaler i arbeidslivet, og at de stort sett fokuserer på problemstillinger som ikke bare kan behandles på nasjonalt nivå. Pichot kunne også fortelle at Kommisjonen har etablert en ekspertgruppe, hvor EFTA-landene deltar, som skal drøfte- og følge utviklingen på dette området videre.