Historisk arkiv

Økt sikkerhet for helsepersonell

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Hvert år rammes omlag 1, 2 millioner ansatte i helsesektoren i Europa av skader forårsaket av skarpe gjenstander. Mandag 8. mars var det enighet i Rådet om et nytt direktiv som vil bidra til å redusere risikoen for slike skader. Direktivet får betydning for Norge gjennom EØS-avtalen.

Skader som skyldes omgang med spisse nåler og andre skarpe gjenstander, er blant de mest vanlige og alvorligste risikofaktorene for helsepersonell i Europa. Slike skader medfører store kostnader for helsesektoren og samfunnet generelt. På bakgrunn av dett, har det i lang tid vært enighet i EU om at reguleringer som kan bidra til å begrense omfanget av skadene er nødvendig.

Partene i arbeidslivet på europeisk nivå meddelte Kommisjonen i fjor at det var ønskelig å forhandle frem en avtale om forebygging av stikkskader. Forhandlingene førte til en avtale, som i juli 2009 ble lagt frem for Rådet. Mandag 8. mars ble direktivet om gjennomføring av rammeavtalen vedtatt. Dermed er avtalen juridisk bindene med krav om at den implementeres i nasjonal lovgivning i medlemslandene. Gjennom EØS-avtalen vil også Norge være bundet til denne avtalen, og det nye direktivet må innføres i medlemslandene og EØS-landene innen tre år.

Rammeavtalen omfatter en integrert strategi om blant annet risikovurdering, risikostyring, forebygging, opplæring og oppfølging. Hvis man gjennom en vurdering avslører en risiko for skade, må denne minimeres ved at det innføres sikkerhetsprosedyrer for bruk av skarpe gjenstander og medisinske instrumenter. Direktivet vil bidra til å skape et så trygt om mulig arbeidsmiljø ved sykehus og i helsesektoren ellers.