Historisk arkiv

Ønsker å modernisere yrkesopplæringen i Europa

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

EU ønsker å heve yrkesutdanningenes status, styrke kvaliteten og gjøre det lettere for yrkesutdannede å bevege seg mellom ulike jobber og land. Som nasjonal ekspert i Europakommisjonen har norske Else Husa vært med å utarbeide meldingen med forslag til modernisering av yrkesopplæringen som ble presentert 9. juni.

Europakommisjonen presenterte 9.juni sin visjon og sine forslag til reformer for modernisering av yrkesopplæring i Europa. Forslagene skal diskuteres videre det neste halvåret fram mot det uformelle ministermøtet i Brugge i Belgia i desember 2010. Da samles utdanningsministrene fra EU- og EØS EFTA-landene, kandidatland og representanter for arbeidslivets parter i Europa under den såkalte Københavnprosessen (for europeisk samarbeid om yrkesutdanning) for å sette en moderniseringsagenda for yrkesopplæring for de neste ti årene.

Én av de som vet aller mest om meldingen om yrkesopplæring er Else Husa. Som norsk nasjonal ekspert i Europakommisjonen har hun nemlig vært med på å utarbeide meldingen.
Husa har siden mars 2008 jobbet med yrkesopplæring i Leonardo da Vinci- programmet, som er en del av EU-programmet for livslang læring som Norge deltar i. Programmet omfatter alle nivåer i utdanningssystemet – fra barnehager til høyere utdanning og voksenopplæring. Norsk deltakelse i programmet er underlagt Kunnskapsdepartementet, og det er Senter for internasjonalisering av høgre utdanning (SIU) i Bergen som gir informasjon og veiledning til alle norske som er interessert i å søke om støtte til europeiske prosjekter og utveksling under programmet for livslang læring (LLP). 

Les mer om programmet på Kommisjonens hjemmeside.

Øke mobiliteten
Husa er én av 22 som jobber i seksjonen for yrkesopplæring, Leonardo da Vinci, i Europakommisjonens generaldirektorat for utdanning og kultur.

- Vi jobber med forslag til politikkutforming blant annet for å øke mobiliteten for de som tar yrkesopplæring, og jeg jobber med lærlinger spesielt. I dagens arbeidsmarked blir det stadig viktigere at unge reiser ut i verden, får erfaring med andre kulturer og arbeidsmåter og lærer seg språk, sier Husa.
Økt mobilitet er også ett av hovedpunktene i meldingen om yrkesutdanning som Husa har vært med å utarbeide. I meldingen heter det blant annet at Kommisjonen ønsker å heve yrkesopplæringens status, gjøre det lettere å få yrkeserfaring fra andre land eller andre sektorer og at yrkesopplæring må gjøres mer attraktiv, både som førsteutdanningsvalg for ungdom, og som etter- og videreutdanningsvalg gjennom hele livet.

Les hele meldingen om modernisering av yrkesutdanning i Europa her.

Hospitering i Europakommisjonen
Husa, som har bakgrunn både fra læreryrket og Kunnskapsdepartementet, har hele tiden vært opptatt av internasjonalisering av utdanning.

- Internasjonale spørsmål har alltid interessert meg, og et internasjonalt perspektiv er veldig viktig i all utdanning.

I 2008 hadde Husa et femmåneders opphold som hospitant i Europakommisjonen. Dette er en ordning som er åpen for både EU- og EFTA-land og som skal gi ansatte i departementer og andre statlige virksomheter erfaringer med EUs arbeidsmetoder og politikkområder samtidig som det legges vekt på at hospitantene skal bidra med nyttig ekspertise. Ordningen administreres i Norge av Utenriksdepartementet.

- Det var gjennom dette oppholdet at jeg ble oppmerksom på muligheten for å jobbe som nasjonal ekspert, og jeg er glad for at jeg ble kjent med EU-systemet gjennom hospitantoppholdet før jeg startet i jobben som nasjonal ekspert, sier Husa.

Les mer om hospitantordningen her.

Stor innsikt som nasjonal ekspert
Husa forteller at hun tror det er store fordeler for Norge å ha nasjonale eksperter i EU, blant annet fordi man får formidlet informasjon, kunnskap og prioriteringer hjem til departementene, og ikke minst fordi man får formidlet kunnskap om arbeidsformene i EU hjemover.

- De nasjonale ekspertene får innsikt i mye og det spiller ingen rolle at vi kommer fra et ikke-medlemsland. Her jobber vi på lik linje med alle de andre nasjonale ekspertene, og vår lojalitet, som for de andre som jobber her, ligger hos Europakommisjonen.

Jobben som nasjonal ekspert skal Husa ha frem til mars neste år, og da er det mulig hun søker om en ny toårsperiode, for så langt er hun svært fornøyd med å jobbe i Europakommisjonen.

- Jeg opplever at vi har stor frihet i jobben, men også stort ansvar. Jeg er veldig imponert over hvor effektivt de administrative støttefunksjonene fungerer, og dette bidrar også til at vi virkelig har mulighet til å konsentrere oss om kjerneoppgavene og fordype oss i politikkområdet vårt, sier Husa. Videre forteller hun at Europakommisjonen jobber veldig bevisst i forhold til å benytte forskning og statistikk i sine analyser og anbefalinger.

- Jeg er imponert over det høye kunnskapsnivået her. Det legges opp til at man skal utvikle seg og holde seg oppdatert, noe som jeg setter stor pris på, sier Husa.