Historisk arkiv

Opplæringseksperten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

På et kontor i Thessaloniki sitter norske Grethe Haugøy sammen med kolleger fra EU-landene og jobber med utviklingen av fag- og yrkesopplæringen i Europa. Som nasjonal ekspert i EUs utviklings- og informasjonssenter for yrkesopplæring (CEDEFOP) er hun med på å gi faglige innspill til politikkutformingen i EU.

EUs utviklings- og informasjonssenter for yrkesopplæring (CEDEFOP) ble etablert i 1975 for å bistå medlemslandene i oppbyggingen og utviklingen av de nasjonale yrkesrettede utdanningene. Byrået har utviklet seg fra å være et dokumentasjonssenter som samler informasjon og erfaringer fra det yrkesfaglige området til å bli et ekspertbasert senter som produserer forskningsbaserte innspill til politikere, Europakommisjonen, arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjoner, forskere og praktikere. Norge har vært med i byrået siden 1994 og har også en nasjonal ekspert som jobber der.

- Som nasjonal ekspert jobber jeg på lik linje med de andre ansatte her. Det er CEDEFOP som har instruksjonsmyndigheten over meg, men jeg er utsendt og betalt av norske myndigheter. Jeg bringer norske perspektiver inn i byråets arbeid og formidler det som skjer hjem, forteller Grethe Haugøy som har vært i Hellas siden april 2010.

Fra byrået til EU-politikk
CEDEFOP var et av EUs første spesialiserte byråer som ble etablert for å tilby vitenskapelig og teknisk kunnskap på et spesielt fagområde. Byrået samler i dag informasjon og analyserer fag- og yrkesutdanningene, politikk, forskning og praksis i EU/EØS-området.
- Mye av det som blir EU-politikk på området utredes og forberedes først her i CEDEFOP, forteller Haugøy.

Haugøy har jobbet mange år i Vox, nasjonalt fagorgan for kompetansepolitikk. De siste årene har hun jobbet som seksjonsleder i Sandefjord kommune. Hun ser det som viktig å spre informasjon om det som skjer på EU-nivå også direkte til kommunene i Norge.
- Her i CEDEFOP får vi tilgang til dokumenter, ny forskning og informasjon på et tidlig tidspunkt, informasjon som ikke umiddelbart tilgjengelig i Norge. Det er viktig for oss å tidlig formidle informasjon slik at også Norge kan delta og komme med innspill der vi kan, sier Haugøy og forteller at hun ofte forteller kollegaer i CEDEFOP om gode resultater og løsninger fra yrkes- og fagopplæringsfeltet i Norge.

Europass
Noe som CEDEFOP har bidratt med utviklingen av og i dag administrerer, er det såkalte Europass. Europass er en mappe bestående av dokumenter som kan bidra til at kvalifikasjoner, kunnskaper og ferdigheter blir bedre forstått på tvers av landegrensene i Europa. Ved å bruke Europass skal det være lettere for enkeltpersoner å få arbeid eller studieplass i andre europeiske land, og det er også lettere for norske arbeidsgivere å forstå vitnemål og fagbrev fra andre land i Europa.
- Det er et eksempel på hva CEDEFOP bidrar med input til, sier Haugøy.

CEDEFOP og Haugøy tar også i mot besøk av norske fagmiljøer som ønsker å lære mer om hva som skjer på europeisk nivå og andre steder i Europa på dette fagområdet.