Historisk arkiv

Øst-Europa kritisk til EUs mål om fattigdomsreduksjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Flere av de østeuropeiske landene er sterkt kritiske til EUs mål om fattigdomsreduksjon. Kritikken er både basert på en oppfatning om at målene er urealistiske og en frykt for at dette tar fokuset bort fra arbeidet med å utjevne de store forskjellene mellom de fattigste og de rikeste landene i Europa.

I mars i år la Europakommisjonen fram et forslag til en strategi for vekst og sysselsetting, den såkalte Europa 2020- strategien. Et av hovedmålene i strategien er at man skal redusere antallet som lever under fattigdomsgrensen i EU med 25 prosent, noe som tilsvarer at man løfter 20 millioner mennesker ut av fattigdom. I dag lever omlag 80 millioner mennesker under fattigdomsgrensen i EU.

Målet om fattigdomsreduksjon har skapt stor uenighet mellom medlemslandene i EU, og har spesielt blitt kritisert av politisk ledelse i de østeuropeiske medlemslandene.

Noe av grunnen til kritikken fra de østeuropeiske landene er at man frykter at dette fokuset på fattigdomsreduksjon vil undergrave EUs utjevningspolitikk, som har som mål å redusere gapet mellom fattige og rike regioner i Europa. Utjevningspolitikken er den nest største posten på EU budsjettet, og har vært spesielt viktig for de fattigste medlemslandene i EU.

Bygge ned forskjeller mellom medlemsland
En av de sterkeste kritikerne av Europa 2020-strategien og målet om fattigdomsreduksjon er Romanias president Traian Basescu. Basescu kritiserer strategien for å mangle handlekraft når det kommer til å redusere forskjellene mellom de rike og de fattige regionene i EU, og han maner samtidig til en større innsats for å bygge ned forskjellene mellom de nye og de eldre medlemslandene i unionen.

Romania er et av medlemslandene i EU som har store utfordringer når det kommer til fattigdom.  På 1990-tallet levde 7 prosent av befolkningen i Romania under fattigdomsgrensen, men i 2008, ved inngangen til den økonomiske krisen, var dette tallet tredoblet.

Kritikken fra land som Romania handler også om at man ikke opplever målet om fattigdomsreduksjon som realistisk. Catalin Zamfir, rumensk professor ved Institute for Quality of Life Studies, hevder at fattigdomsreduksjon ikke har vært en prioritet de siste 20 årene, og at det derfor er svært urealistisk at Romania skal kunne klare å redusere antallet som lever under fattigdomsgrensen med 25 prosent innen 2020.

Ønsker fokus på vekst og konkurransedyktighet
Også land som Bulgaria, Ungarn, Polen, Slovakia og Tsjekkia har vært svært kritiske til målsettingen for fattigdomsreduksjon. Den tsjekkiske EU-ministeren Juraj Chmiel har blant annet uttalt at det største problemet med Europa 2020- strategien for Tsjekkia er målet om fattigdomsreduksjon fordi man ikke kan se at målet har noen verdi i seg selv, og de tsjekkiske politikernes budskap til EU er at tiltak fra EUs side må fokusere på vekst og konkurransedyktighet.

Europa 2020-strategien skal igjen diskuteres på det kommende toppmøtet mellom statslederne i EU i juni, etter at en avgjørelse ble utsatt på forrige møte fordi man ikke klarte å komme til enighet.

Les mer om Det europeiske året for bekjempelse av fattigdom og sosial eksklusjon her