Historisk arkiv

Dialog om klimatilpasning i Europa

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Tilpasning til fremtidens klimaendringer er et viktig område for norske miljømyndigheter. I Brussel denne uken har temaet stått på agendaen under en konferanse om klimatilpasning i Europa holdt av European Policy Center.

Tenketanken European Policy Center holdt 6. oktober et dialogmøte i forbindelse med lanseringen av en frittstående arbeidsgruppe om klimatilpassning i Europa. Arbeidsgruppen er et samarbeid mellom King Baudoin Foundation og European Policy Center. Målet med arbeidsgruppen er å evaluere fremtidige klimaendringers påvirkning på samfunnsutviklingen innenfor ulike sektorer. Arbeidsgruppen vil legge frem sine resultater i løpet av 2011. Under følger en kort oppsummering av konferansen.

  • Kommisjonen vil utvikle et strategidokument om klimatilpasning innen 2013.
  • Kommisjonen ser på sektorovergripende arbeid som det viktigste fokusområdet i klimatilpasning.
  • Kommisjonen har begrenset kompetanse på området og anser at iverksetting av tiltak må skje lokalt og regionalt.      
  • ”De grønne” i Europaparlamentet pekte også på sektorovergripende arbeid som fokus, samt finansiering av klimatilpasningstiltak i alle berørte sektorer. 

Istavan Bart i Kommisjonens generaldirektorat for miljø (DG Miljø), sa at Kommisjonen på bakgrunn av sin hvitbok fra 2009 vil utvikle et strategidokument om klimatilpasning innen 2013. Han anbefalte den nye frittstående arbeidsgruppen å fokusere på sektorovergripende arbeid i forhold til klimatilpasning i Europa noe Kommisjonen anser som det viktigste og mest gjennomførbare aspektet. Eksempler er landbruk, energi, bygg- og anlegg og helsesektorene. Tre andre viktige områder er styrking av en kunnskapsbase (clearing house), finansiering av klimatilpasning i EU samt samarbeid med internasjonale partnere utenfor Europa. Bart understreket at til tross for at Kommisjonen kan legge til rette for informasjonsdeling og bidra finansielt til klimatilpasningstiltak, er det regioner og kommuner som må sette i verk tiltak og utvikle strategier. Kommisjonen har begrenset kompetanse til å regulere på dette feltet. 

Bas Eickhout, medlem av Europaparlamentet og gruppen ”de grønne”, la også vekt på sektorovergripende arbeid i sitt innlegg. Finansiering av klimatilpasningstiltak må i tillegg sees på i alle sektorer som er berørt av klimaendringer, men innrømmet en uvilje i parlamentet på dette området. Forskning på feltet må samtidig i større grad forholde seg til regionale ulikheter i Europa.