Historisk arkiv

Snakket på vegne av europeisk næringsliv

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Da Europaparlamentet onsdag diskuterte dagens EØS/EU-regelverk for offentlig anskaffelser, sto norske Arnhild Dordi Gjønnes på talerstolen og frontet synet til den europeiske næringslivsorganisasjonen BusinessEurope.

Arnhild Dordi Gjønnes er NHO-advokat og leder BusinessEuropes arbeidsgruppe for offentlige anskaffelser. BusinessEurope er europeisk næringslivs talerør overfor EUs institusjoner.

Under høringen om offentlige anskaffelser i komiteen for det indre marked og forbrukerbeskyttelse i Europaparlamentet onsdag 27. januar var Gjønnes budskap til parlamentarikerne at det ikke er behov for endringer i regelverket på offentlige anskaffelser nå.

-Vi har hatt direktivene som regulerer offentlige anskaffelser i EØS-området i fem år, og disse reglene er dekkende og tilstrekkelige. Problemet i dag er ikke regelverket, men praktiseringen - eller ikke-praktiseringen - av regelverket. Det vi trenger er fortolkninger av regelverket slik at aktørene bedre kan forstå hvordan de skal forholde seg til dem. Dette fikk vi stor oppslutning om fra parlamentarikerne, sier Gjønnes.

Synliggjør norsk deltakelse i det indre marked
For øyeblikket går diskusjonen i EU på om det er behov for å gjøre noe med dagens regelverk når det gjelder offentlige anskaffelser. Kommisjonen forbereder en melding om offentlige anskaffelser, og i den forbindelse jobber Europaparlamentet med sine innspill. Det var i denne konteksten at høringen ble arrangert.
- BusinessEurope visste om høringen og sto på for å komme med, og parlamentet var jo enige i at det var viktig å høre hva næringslivet mener. Vi er jo leverandørene til markedet for offentlige anskaffelser, sier Gjønnes.

Den norske advokaten har ledet arbeidsgruppen for offentlige anskaffelser i BusinessEurope de siste årene og det ble derfor henne som sto på talerstolen. Ifølge Gjønnes er det første gang i hennes periode i arbeidsgruppen at organisasjonen har blitt invitert til en høring om dette temaet i Europaparlamentet.

- At jeg sto på talerstolen var en fin måte å få synliggjort overfor parlamentarikerne at Norge er med i EUs indre marked og følger opp regler reglende det indre markedet består av, sier Gjønnes.

- Se til Skandinavia
Reglene for offentlige anskaffelser som nå debatteres i EU, gjelder i Norge gjennom EØS-avtalen. Gjønnes mener regelverket har gjort at man i Norge har fått et mer effektivt regelverk for offentlige anskaffelser. Hun understreker at de skandinaviske landene er blant de beste når det gjelder strukturene for offentlige anskaffelser.

- Små- og mellomstore bedrifter har tilgang på grunn av en lavere terskelverdier for prosjekter som må legges ut på anbud og det eksisterer effektive sanksjonsmuligheter som det er mulig å benytte seg av, sier Gjønnes.

Overfor Europaparlamentet onsdag snakket Gjønnes imidlertid om at det generelt er mer som må gjøres for å lette små og mellomstore bedrifters adgang til offentlige anskaffelser.

Norske NHO er medlem i BusinessEurope og deltar i mange av deres arbeidsgrupper og komiteer.