Historisk arkiv

Spanske visjoner for arbeids- og sosialpolitikk i EU

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Tre av ministrene i det spanske formannskapet stilte denne uka opp til debatt i Europaparlamentets komité for arbeids- og sosialpolitikk. Det spanske formannskapet understreket at å legge til rette for økt sysselsetting er jobb nummer én i tiden som kommer.

Økonomisk vekst og opprettelse av nye arbeidsplasser var en av de uttalte hovedprioriteringene da Spania overtok formannskapet i EU 1. januar i år. Dette ble også gjentatt da de tre spanske ministrene for arbeid og innvandring, sosialpolitikk og likestilling stilte opp til debatt i komiteen for arbeids- og sosialpolitikk i Europaparlamentet denne uken. De tre ministrene redegjorde for det spanske formannskapets visjoner og besvarte spørsmål fra komiteens medlemmer.

Sysselsetting er jobb nummer én

Den spanske ministeren for arbeid og innvandring, Celestino Corbacho la vekt på at det spanske formannskapet de neste månedene vil jobbe hardt for å være med på å snu den negative utviklingen i arbeidsmarkedet og hindre ytterligere økning i arbeidsledigheten.

- Å skape arbeidsplasser er jobb nummer én (..), den økonomiske krisen er ikke over før vi har klart å skaffe arbeid til alle de som i løpet av denne perioden har mistet jobben sin, sa Corbacho i sin redegjørelse til komiteen.

Det spanske formannskapet arrangerer flere konferanser og møter om arbeids- og sosialpolitikk i løpet av sin seks måneder lange formannskapsperiode. Denne uka arrangeres det et uformelt ministermøte i Barcelona hvor arbeidsminister Hanne Bjurstrøm er en av deltakerne (les mer på det spanske formannskapet hjemmeside).

Utålmodig Europaparlament

Under debatten i parlamentet ble de spanske ministrene utfordret av komitémedlemmene til å gå enda lengre i sitt arbeid, og til å komme med flere konkrete tiltak. Flere av komitémedlemmene er utålmodige i forhold til å utvikle strategier og politikk som kan bedre situasjonen for de gruppene som er hardest rammet av den økonomiske krisen, og som kan være med å snu den negative utviklingen i det europeiske arbeidsmarkedet.