Historisk arkiv

Statssekretær Fiskaa til European Development Days

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

6. og 7. desember avholdes for femte gang European Develompent Days (EDD), denne gang i Brussel. Fra norsk side deltar statssekretær for utviklingssaker Ingrid Fiskaa, sammen med en rekke statsledere, organisasjoner og ledende akademikere.

EDD er et ledende og uformelt europeisk forum for spørsmål rundt internasjonalt utviklingssamarbeid. Forumet er åpent for alle, og hadde i fjor 6000 deltagere.

- Statsledere fra land som mottar utviklingshjelp, akademia, NGOer og internasjonale organisasjoner som Verdensbanken vil være representert ved EDD, sier Paal Ivar Aavatsmark, ambassaderåd ved EU-delegasjonen med blant annet utviklingssamarbeid som fagområde.

I år deltar presidentene fra Benin, Burkina Faso, Rwanda, Mali, Tanzania og Malawi. Dessuten kommer statsministrene fra Zimbabwe og det palestinske området. President i Europaparlamentet, Jerzy Buzek, og tidligere president i Frankrike, Jacques Chirac skal også delta, i tillegg til en rekke anerkjente akademikere og representanter fra blant annet Bill & Melinda Gates foundation. Til sammen 15 paneldebatter og 30 seminarer, i tillegg til andre arrangementer, skal avholdes i løpet av EDD som i år arrangeres av Europakommisjonen og det belgiske formannskapet. I fjor ble EDD avholdt i Stockholm, og skal neste år trolig arrangeres i Warszawa. 

Fiskaa i panelet i Natural Resource Charter
Statssekretær Ingrid Fiskaa skal tirsdag 7. desember delta i en paneldebatt om bærekraftig utnytting av naturressurser for land i sør. Debatten vil både ta for seg bærekraftig utnytting av naturressurser og hvilket ansvar som ligger på beslutningstakere i ressursrike land. 

Debatten tar utgangspunkt i Natural Resource Charter, som er et sett prinsipper som er utarbeidet av en uavhengig gruppe med spesialekspertise på utnyttelse av naturressurser. Prinsippene er ment å være veiledende for regjeringer og samfunn om hvordan naturressurser best kan utnyttes for å gi maksimal og bærekraftig utbytte tilbake til samfunnene.

- Norge har tyngde på dette feltet, da det inkluderer både miljø- og utviklingspolitikk, sier Aavatsmark.

I tillegg til Fiskaa skal blant andre kommissær for miljø, Janez Potočnik, og Liberias minister for planlegging og økonomi delta. Debatten vil bli ledet av professor Paul Collier, som er direktør for Sentret for studie av afrikanske økonomier ved Oxford University i England.

Flere norske fjes
Fiskaa representerer Norge under EDD, men er ikke den eneste fra Norge som deltar. Eva Joly, som er leder av Utviklingskomiteen i Europaparlamentet, skal delta i en debatt om utviklingsarbeidet i EU etter at Lisboa-traktaten trådte i kraft 1. desember 2009. Nestleder i UNICEF og tidligere utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson, skal holde åpningsinnlegg i en debatt om barns rettigheter i utviklingsarbeidet. Her skal også Cristoffer Grønstad, visepresident i European Youth Forum, delta.

Norges årlige afrikadialog avholdes i forbindelse med årets EDD i Brussel. Det skjer i Rådssekretariatet 7. desember, og ledes fra norsk side av avdelingsdirektør Elisabeth Jacobsen i Utenriksdepartementet.

Les hele programmet for EDD HER