Historisk arkiv

Stemmer over ny Kommisjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Når Europaparlamentet denne uken møtes i Strasbourg, skal de godkjenne - eventuelt ikke godkjenne - den nye Europakommisjonen under José Manuel Barrosos ledelse.

Den siste av de 26 kandidatene til den nye Kommisjonen, bulgarske Kristalina Georgieva, ble utspurt av Europaparlamentets utviklingskomité 3. februar. Georgieva erstatter Bulgarias opprinnelige kandidat, Rumiana Jeleva som trakk sitt kandidatur tidligere i januar. Georgieva vil bli ny kommissær for internasjonalt samarbeid, humanitær bistand og krisehåndtering.

Europaparlamentet har en viktig rolle å spille i utvelgelsen av ny Kommisjon. Uten grønt lys fra parlamentarikerne kan ikke den utnevnte Kommisjonen ta fatt på sitt mandat. Alle kommissærkandidatene har måttet svare på spørsmål fra parlamentarikere i Europaparlamentet i løpet av januar, og nå har også alle de 26 kommissærkandidatene fått positive anbefalinger fra de respektive komiteene de ble hørt i. Det ventes derfor at den nye Kommisjonen vil bli godkjent.  

Under plenumssamlingen i Strasbourg på tirsdag denne uken vil parlamentarikerne stemme over den nye kommisjonen som helhet. Dersom det blir flertall, vil Barroso II-kommisjonen formelt utnevnes av Det europeiske råd.

Dermed kan Barroso og hans nye mannskap ta fatt på arbeidet. Hele prosessen med utvelgelse av ny Kommisjon ble forsinket på grunn av at Lisboa-traktatens ikrafttredelse trakk ut i tid. Siden 1. november har Barroso I-kommisjonen vært en overgangskommisjon.

Blir det flertall i Strasbourg, kan den nye Kommisjonen ta fatt på arbeidet sitt allerede onsdag. Det første offisielle møtet ventes å bli holdt 17. februar, skriver EUobserver.

Les EU-delegasjonens rapporter fra høringene av kommissærkandidatene:

Joaquín ALMUNIA (Spania): Konkurranse. Visepresident

Baronesse Catherine ASHTON (Storbritannia): Høyrepresentant for utenriks- og sikkerhetspolitikk og visepresident. 

Dacian CIOLOS (Romania): Landbruk og distriktsutvikling. 

Maria DAMANAKI (Hellas): Maritim og fisk.

Štefan FÜLE (Tsjekkia): Utvidelse og naboskapspolitikken.

Johannes HAHN (Østerrike): Regional.

Connie HEDEGAARD (Danmark): Klima.

Siim KALLAS (Estland): Transport. Visepresident.

Neelie KROES (Nederland): Digital Agenda. Visepresident.

Janez POTOČNIK (Slovenia): Miljø.

Androulla VASSILIOU (Kypros): Utdanning, kultur, flerspråklighet og ungdom.