Historisk arkiv

Verdifull støtte til Schengen- og justisprosjekter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

En ny evaluering av EØS-midlenes støtte til ulike Schengen- og justisprosjekter er publisert. Evalueringen viser at rettshåndhevelsesprosjekter i Polen og bedring av forholdene for de innsatte i fengsler i Latvia og Litauen er noen av de viktigste prosjektene som har fått støtte.

Schengen-området består av 25 land og er en europeisk sone uten personkontroll ved di indre grensene. Gjennom EØS-midlene bidrar Norge til å forbedre kontrollen ved de eksterne grensene i Schengen-området, styrke det kriminalitetsforebyggende arbeidet i Schengen-landene og styrke samarbeidet mellom Schengen-landene.

I perioden 2004-2009 ble mer enn 120 millioner euro fordelt til 55 Schengen- og justisprosjekter i syv land. Midlene er hovedsaklig fordelt til Polen (87 prosent) og Latvia (7 prosent), samt Tsjekkia, Estland, Litauen, Malta og Slovakia.

I følge en nylig gjennomført evaluering er midlene stort sett blitt brukt til å bekjempe organisert og grensekryssende kriminalitet, ulovlig innvandring og til å styrke generell rettshåndhevelse i Polen. I Latvia og Litauen har midlene blitt brukt til å forbedre forholdene for innsatte i flere fengsel.

Støtten fra EØS-midlene har vært avgjørende i forhold til å sikre samsvar med Schengen-krav eller for å styrke de eksisterende systemer i landene. Verdifulle partnerskap er etablert mellom initiativtakere til prosjekterer i mottakerlandene og norske politi- og påtalemyndigheter, selv om disse partnerskapene muligens kunne vært promotert mer effektivt.

Rapporten etterlyser en mer strategisk og resultatorientert tilnærming til finansiering, og en bedre sammenheng mellom nasjonale prioriterte tema og prosjektmål, for å forbedre prosjektenes effektivitet, påvirkning og bærekraft. Den norske støtten er imidlertid antatt å levere resultater og virkninger tilsvarende det finansieringsprogrammer på EU-nivå, og nasjonalt nivå bidrar med. Rapporten gir viktige innspill til planleggingen av EØS-midlene 2009-14.

Som et av de beste eksemplene trekker rapporten frem grensestasjonen Terespol mellom Polen og Hviterussland. Der etableres det blant annet et såkalt "blue room" som er designet med en varm, avslappet atmosfære for å intervjue barn og overfalt kvinner. Et annet godt prosjekt gjelder utviklingen av utdannings- og treningsfasiliteter-, og programmer for å redusere tilbakefall blant innsatte ved tre fengsler i Zemgale-regionen i Latvia.

Ytterligere to Schengen- og rettsvesen-prosjekter er gjennomført under de norske bilaterale samarbeidsprogrammene med Bulgaria, som administreres separat av Innovasjon Norge. Disse to prosjektene er ikke inkludert i evalueringen.

Evalueringen av EØS-midlenes støtte til gjennomføring av Schengen-regelverk og styrking av rettsvesenet i nye EU- og EØS-land er utarbeidet av INTEGRATION International Management Consultants GmbH, og rapporten kan leses her