Historisk arkiv

Vil beholde gode forbrukerrettigheter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Bekymring for svekkede norske forbrukerrettigheter var bakgrunnen for at forbrukerminister Audun Lysbakken dro til Madrid for å møte EU-formannskapet. Statsråden ga tydelige innspill til hvordan direktivet om forbrukerrettigheter som står på EUs agenda bør endres under sitt møte med den spanske ministeren, Trinidad Jiménez Garcia-Herrera.

Europakommisjonen presenterte i oktober 2008 et forslag til direktiv om forbrukerrettigheter som nå behandles i Europaparlamentet og i Rådet. Som formannskapsland i EU dette halvåret leder Spania nå forhandlingene om direktivforslaget i Rådet.

Norge arbeider aktivt for at direktivet ikke skal redusere norske forbrukeres rettigheter slik enkelte har fryktet. Forslaget er kontroversielt og har møtt motbør fra forbrukerhold. I Europaparlamentet og EU-landene er meningene delte, og det er usikkert hvordan det endelige direktivet vil komme til å se ut.

- For meg er det viktig at den gode forbrukerbeskyttelsen vi har i Norge ikke svekkes samlet sett. Direktivforslaget er basert på at landene ikke kan ha avvikende forbrukerbeskyttelse i sin lovgivning, noe som vil begrense vår adgang til å gripe inn med nye regler for å styrke forbrukervernet, sier barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken i en pressemelding. Dette var et av hovedtemaene på møtet, men Lysbakken tok også opp følgende:

- Fordelene ved den norske fem års reklamasjonsfristen for varige forbruksgoder som for eksempel gjelder hvitevarer og biler. Det opprinnelige direktivforslaget er basert på en 2 års reklamasjonsfrist. Dette er et område hvor norske forbrukere har god beskyttelse i forhold til land vi naturlig kan sammenlikne oss med.

- Viktigheten av å ha fleksible regler om urimelige avtalevilkår. Norge har i dag gode og fleksible regler som beskytter mot urimelige avtalevilkår. Direktivet vil kunne gi mindre fleksibilitet og det er svært uklart om den norske praksisen kan opprettholdes om det vedtas.

- Viktigheten av at direktivforslaget gjøres mye klarere.

Les mer om forbrukerrettighetsdirektivet på www.europalov.no 

Nylig uttalte komiteen for europeiske saker i det franske parlamentet i en høring med Europaparlamentets at utkastet til forbrukerrettighetsdirektiv ikke er godt nok. Les mer iEU-delegasjonens rapport.