Historisk arkiv

Vil styrke kontrollen med Europas yttergrenser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Europakommisjonen vil styrke EUs grensekontrollbyrå Frontex. Dersom forslaget blir vedtatt, vil det ifølge Kommisjonen styrke EUs håndtering av ulovlig innvandring og menneskehandel. Norge deltar i Frontex, som er en del av Schengen-samarbeidet.

Hovedoppgaven til Frontex er å koordinere medlemsstatenes samarbeid om kontroll av de ytre grensene for Schengen-området. Byrået koordinerer samarbeid mellom nasjonale grensevakter, gir opplæring til grensevakter, formidler informasjon og bistår medlemslandene i å utføre felles returoperasjoner.  Norsk deltagelse i byrået er underlagt Justisdepartementet og er en del av Schengen-samarbeidet.

Onsdag 24. februar presenterte EUs innenrikskommissær, Cecilia Malmström, Kommisjonens forslag til å styrking av Frontex og Europas yttergrenser. Forslaget er Schengen-relevant. Statssekretær fra Justisdepartementet Pål K. Lønseth var til stede da forslaget ble presentert for EUs innenriksministre i Brussel torsdag 25. februar.

- Forslaget vil bane vei for mer solidaritet og bedre samarbeid mellom EU-landene. Dette vil gi oss mulighet til bedre håndtering av ulovlig innvandring og menneskehandel samtidig som det vil styrke beskyttelsen av grunnleggende rettigheter, sa Malmström. Hun håper at Europaparlamentet og Rådet raskt vil gjøre forslaget om til lov slik at byrået kan få de ressursene det trenger.

Mer personell og utstyr
I forslaget foreslår Kommisjonen blant annet å styrke det juridiske rammeverket for å sikre grunnleggende rettigheter under Frontex-operasjoner, samt å øke den operative kapasiteten til grensekontrollbyrået. Med forslaget vil Frontex få mer personell og mer utstyr fra medlemslandene. Dette vil gjøre Frontex i stand til å ledefellesoperasjoner med medlemslandene, og Frontex vil også få anledning til å bistå tredjeland med teknisk assistanse og stasjonere sambandsoffiserer i tredjeland.

Samarbeidet mellom medlemslandene gjennom Frontex har til nå vært begrenset på grunn av mangel på ressurser og manglende koordinering, ifølge evalueringer fra Kommisjonen og uavhengige aktører.

Opplæring i grunnleggende rettigheter
Det nye forslaget vil ifølge Kommisjonen sikre at Frontex nå får nødvendig tekniske og menneskelige ressurser. Samtidig inneholder forslaget krav om at alle grensevakter som deltar i operasjoner skal ha gjennomgått opplæring i grunnleggende rettigheter for å sikre at migranter blir møtt med respekt for sine rettigheter, særlig når det gjelder prinsippet om non-refoulement.

Det er i felles interesse at kontrollen av Schengen-områdets yttergrenser blir ivaretatt på en god måte.  Ved at den enkelte medlemsstat har ansvar for å overvåke og kontrollere sin del av Schengen-områdets yttergrense, skapes en gjensidig og solidarisk forpliktelse for en effektiv og forsvarlig kontroll med de ytre grenser. Det understrekes at det nye forslaget respekterer prinsippet om at hvert land forblir ansvarlig for kontroll av sin del av Schengens yttergrenser.

Schengen-relevant
Forslaget skal nå diskuteres og eventuelt godkjennes av både Europaparlamentet og medlemslandene i Rådet.

Siden dette er en Schengen-relevant rettsakt ,og Norge er assosiert Schengen-medlem, deltar Norge på lik linje med EUs medlemsland i arbeidsgruppen under Rådet som nå vil diskutere lovforslaget.

Les mer om Frontex her.
FRONTEXs hjemmeside finner du her.