Historisk arkiv

- En unik mulighet for norsk kultur

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Har du en lovende idé til et fremtidig kulturprosjekt, men mangler midler? Da kan EUs kulturprogram være til hjelp. - Her kan det være mye å hente for nordmenn, sier Cecilie Cave, nasjonal ekspert i generaldirektoratet for utdanning og kultur.

Europakommisjonen presenterte nylig EUs kulturprogram (2007-2013) på konferansen ’Culture in Motion’ i Brussel. Programmet bidrar med finansiell støtte til europeiske kulturprosjekter og er rettet mot alle EUs medlemsland, samt EØS- og kandidatland.

- Dette er en unik mulighet for norske kulturaktører til å få tilgang til nye marked og skape nye nettverk, sier Cave.

Åpner muligheter for kulturutveksling
Kommisjonens mål er å fremme europeisk kulturutveksling og dialog, det er derfor en forutsetning at kulturprosjektene er tverrnasjonale.

- Det holder ikke at det er et nordisk prosjekt, det finnes det andre støtteordninger for, som for eksempel Nordisk kulturfond. Vi ønsker å fremme og støtte europeisk kultursamarbeid og på den måten å fremheve en felles europeisk kulturarv, sier Cave.

Under konferansen ’Culture in Motion’ ble en rekke tverrnasjonale prosjekter av ulik størrelse presentert.

Det finskledede danseprosjektet ’Borrowed light’, presentert av dansekompaniet ’Terro Sarrinen’ ved Ilrs Autio, har ved hjelp av midlene fra programmet skapt en moderne og nyskapende danseproduksjon og har samtidig opparbeidet seg et internasjonalt renommé.

- Vi har gjennomført 53 produksjoner på tre kontinenter. Over 50.000 tilskuere har sett produksjonen. Det er svært mange til å være en danseforestilling. Det hadde vært vanskelig for oss å nå ut til så mange uten midler fra kulturprogrammet, sier Atio.

Et av pilotprosjektene i kulturprogrammet ‘House for Open Mobility Exchange’ (H.O.M.E), presentert av slovenske Jasa Jenull, er et eksempel på et mye mindre prosjekt som har fått støtte. H.O.M.E. er en facebookbasert plattform for selvstendige kunstnere som ønsker kultur- og kompetanseutveksling over landegrensene.

- Vi ønsker å gjøre det lettere for artister som er ute og reiser. Det kan være alt fra hjelp til å finne tak over hodet til hjelp til å komme i kontakt med kunstnere rundt om i Europa, sier Jenull.

Kulturprogrammet er åpent for deltakelse av alle kulturelle aktører som utøver kulturell aktivitet på et ikke-kommersielt grunnlag.

En av to norske søknader får tilskudd
Gjennom EØS-avtalen betaler Norge en årlig kontingent som gir norske kulturaktører muligheter til å delta på lik linje som aktører fra EUs medlemsland. Kulturdepartementet har ansvar for den norske deltakelsen i programmet, mens Norsk kulturråd informerer, gir råd og veileder norske kulturaktører.

Hele elleve norske kulturvirksomheter ble tildelt midler fra EUs kulturprogram i 2010, det ga rekorduttelling for europeiske midler til norsk kultur. En av to søknader med norsk deltakelse fikk tilskudd, skriver Norsk kulturråd.

Førde Folkemusikkfestival var en av søkerne som fikk tildelt EU-midler i 2010. Midlene bidro til et kultursamarbeid mellom fire europeiske land, henholdsvis Norge, Hellas, Italia og Estland. Tre musikere fra hvert land samles for å spille sammen på festivaler i hvert av disse landene.

- Samarbeidet har gitt oss mulighet til å få innblikk i ulike folkemusikktradisjoner i Europa. Det styrker oss kvalitetsmessig og bidrar til innovasjon på det kunstneriske området, sier direktøren for Førde Folkemusikkfestival, Hilde Bjørkum.