Historisk arkiv

Aktiv innsats ga over 120 millioner til norske forskere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

I tøff konkurranse ble sju norske forskningsprosjekt tildelt det prestisjetunge stipendet ”Advanced Grants” fra Det europeiske forskningsrådet (ERC) i 2010. - Mobiliseringen og bevisstheten rundt dette har vært god, og det har gitt resultater, sier Anders Hanneborg, divisjonsdirektør i Norges forskningsråd.

Sju norske stipend er mer enn en dobling i forhold til 2009, og mer enn både Finland og Danmark med henholdsvis fire og fem. Hanneborg mener økningen skyldes målrettet mobilisering og gode prosjekter.

- Rektorene og universitetene har vært bevisste og aktivt satt i gang prosesser. Når EU utlyser stipend til de beste forskerne ville det vært dumt om våre beste ikke søkte. Vi vil at norske forskningsmiljøer skal søke på disse midlene, sier Hanneborg.

Forskningsrådet har sendt brev til alle sentre for fremragende forskning (SSFer) og fortalt at man forventer at de søker stipend. Hanneborg forteller  at norske forskere utpeker seg innen en rekke områder, og at det finnes internasjonalt ledende forskere både innen store og små nasjonale forskningsfelt i Norge.

Forskerne som har blitt tildelt midler i 2010 kommer fra Universitetet i Oslo, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet og Universitetet i Bergen. De dekker områdene menneskerettigheter, medisin, hukommelsesforskning, biologi, informatikk, geofag og kvantekjemi.

Kun til forskning i verdensklasse
De såkalte ”Advanced Grants” deles kun ut til forskning i verdensklasse. Stipendene anses som svært prestisjefylte, og prosjektene skal befinne seg helt spissen av sine fagfelt.

- Disse stipendene deles ut til erfarne forskere som må ha en solid bakgrunn og en god ”track-record” de siste ti årene, forteller Per Ivar Høvring, seniorrådgiver i Forskningsrådet. 

Midlene blir delt ut på bakgrunn av kvaliteten på prosjektet og potensialet for banebrytende kunnskap. Nordmenn som er representert i Det europeiske forskningsrådet har ifølge Hanneborg meldt om et omfattende og velfungerende system for utvelgelse.

Vurderer nye incentiver
Det europeiske forskningsrådet deler ut egne stipend til unge og lovende forskere gjennom de såkalte ”Starting Grants”. Her har Forskningsrådet opprettet en ordning hvor norske finalister som ikke når helt opp får inntil 75 prosent av midlene de søkte om dekket av Forskningsrådet.

- Vi vurder å gjøre noe tilsvarende med ”Advanced Grants”. Dette vil gi incentiver til å søke, og total støtte til norske forskere vil med en slik ordning bli høyere, sier Hanneborg.