Historisk arkiv

Aktuell økonomidebatt i Brussel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Nytenkning om økonomisk politikk var temaet for den årlige økonomikonferansen i Brussel 18. mai. – Nyttig å være til stede og kjenne ”pulsen” på diskusjonen, sier Anne Kristin Fosli fra Finansdepartementet.

Til tross for en generell økonomisk oppgang i EU, er bildet fortsatt sammensatt med flere land som kjemper mot høy statsgjeld og lav økonomisk vekst. Det var bakteppet for historiens tolvte utgave av The Brussels Economic Forum, som samler flere profilerte EU-navn til en dagslang diskusjon om EUs økonomiske politikk. Konferansen arrangeres av Generaldirektoratet for økonomiske og finansielle saker (DG Ecfin) i Europakommisjonen.

- Relevante problemstillinger
Anne Kristin Fosli fra Finansdepartementet i Norge deltok på konferansen for tredje året på rad.

- Som EU/EØS-koordinator i departementet må jeg være særlig oppdatert på økonomisk utvikling og politikk i EU og euroområdet. Konferansen tar opp dagsaktuelle økonomiske og politiske spørsmål i EU og har dyktige foredragsholdere på et høyt nivå, sier Fosli.

Fosli er til daglig seniorrådgiver i Finansdepartementet. Hun er overbevist om at norsk tilstedeværelse på konferanser som The Brussels Economic Forum er både viktig og nyttig.

- Norge har ikke mange faste og formelle møteplasser for å diskutere EUs økonomiske politikk. Det er derfor meget nyttig å være til stede og kjenne "pulsen" på diskusjonen og få bedre innblikk i aktuelle problemstillinger og spørsmål. Slike sammenhenger er også veldig nyttige for å knytte uformelle kontakter i EU-systemet, sier hun.

Optimisme
Flere nøkkelpersoner i europeisk politikk deltok på konferansen. Kommissær for økonomiske og monetære saker, Olli Rehn, var optimistisk i sin åpningstale.

- Jeg er sikker på at vi har kunnskapen og den politiske viljen som trengs for å ta de nødvendige beslutningene for å nå en virkelig og funksjonell økonomisk union, sa han i sin åpningstale.

Deretter roste Europakommisjonens president, José Manuel Barroso, medlemslandenes innsats hittil.

- Reformer vi først trodde var umulige å gjennomføre, er nå realitet fordi medlemslandene forsto at alle er gjensidig avhengige av hverandre, sa Barroso.

Fokus på samhandling
Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble understreket i sitt hovedforedrag viktigheten av økonomisk og politisk samhandling.

- Euroen tvinger oss til å engasjere oss i europeiske spørsmål på et eksistensielt nivå. Men det vi opplever er ingen valutakrise, men en finanskrise. Noen land har gjennom tidene levd over evne, sa han, og la vekt på viktigheten av bedre koordinering.

- Vi må bli flinkere på å erkjenne de individuelle forskjellene mellom medlemsland for derigjennom å oppnå en bedre samhandling for økonomisk politikk, sa den tyske finansministeren.

- Følger utviklingen nøye
Anne Kristin Fosli fikk mye ut av konferansen i Brussel.  

- Den statsfinansielle krisen har tydelig vist at den økonomisk-politiske koordineringen i EU ikke har vært god nok og at håndhevelsen av Stabilitets- og vekstpakten har vært for svak til å sikre den budsjettdisiplinen som kreves innen en valutaunion. Inntrykket etter konferansen er at de mange innledere var ganske samstemte om de nye reformene som nå drøftes mellom Europaparlamentet, Europakommisjonen og Rådet, sier hun.

Hun understreker viktigheten av at Norge holder seg oppdatert på økonomiske spørsmål i EU.

- Det som skjer i Europa er viktig også for norsk økonomi, og vi følger utviklingen nøye. Svært mye av vår handel er med EU, og vi har erfart hvor fort uro i finansmarkedene kan spre seg mellom land. Det er en tøff tid for mange europeiske land. Den høye arbeidsledigheten og spesielt ungdomsledigheten er svært bekymringsfull.

Se omtale av diskusjonene her, videoopptak av alle sesjonene her og bilder fra konferansen her.