Historisk arkiv

Bidrar til energieffektive løsninger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Som nasjonal ekspert i Europakommisjonens generaldirektorat for energi (DG Energy) arbeider Tonje Haabeth med finansiering av prosjekter knyttet til fornybar energi og energieffektivisering. Prosjektene skal hjelpe EU med å nå energi- og klimamålene for 2020. – Jeg får være med på noe viktig, mener hun.

Stillingen som nasjonal ekspert i Kommisjonen har hun hatt siden mars 2010. Før det arbeidet Haabeth, som nyutdannet student fra Universitetet i Oslo, med gass i Olje- og energidepartementet. Der jobbet hun blant annet opp mot sin nåværende arbeidsplass, Kommisjonen. Å se hvordan den såkalte ”katalysatoren” i EU fungerer fra innsiden var derfor en viktig motivasjon for å komme til Brussel.

Reduserer tekniske barrierer
Fram til årsskiftet arbeidet Haabeth med energieffektivisering av produkter. De siste ni månedene har derimot finansieringsspørsmål stått i fokus. Haabeth er koordinator for programmet Intelligent Energy Europe (IEE II) som er et av mange virkemidler i EU for å nå energi- og klimamålene for Europa 2020-strategien.

- Fokuset vårt er på å redusere de ikke-teknologiske barrierene som hindrer økt bruk av fornybar energi og energieffektive løsninger. Spesifikke satsingsområder fastsettes hvert år i et arbeidsprogram, og offentlige og private aktører kan søke om midler til konkrete prosjekter innenfor disse rammene, forklarer hun.                                                      

Arbeider med EUs langtidsbudsjett
Haabeth har tett kontakt med de ulike medlemslandene og EACI (Executive Agency for the Competitiveness and Innovation Programme) som er ansvarlig for å sette programmet ut i livet. Ved siden av dette arbeider hun med framtiden til programmet IEE II i EUs langtidsbudsjett for 2014-2020.

Et av EUs fem hovedmål for Europa 2020 er å nå energi- og klimamålene. Mens EU innenfor fornybar energi ligger an til å nå målene, er utfordringen større innenfor energieffektivisering, hvor målet er å redusere energibruken med 20 prosent. Kommisjonens egne beregninger viser at man bare vil redusere energibruken med 10 prosent hvis man fortsetter som i dag.

I mars 2011 la Europakommisjonen derfor fram en handlingsplan for energieffektivisering som ble fulgt opp med et forslag til energieffektiviseringsdirektiv i juni.

- Direktivet er ment å være et betydelig steg på veien for å nå EUs energieffektiviseringsmål, sier den norske eksperten.

Sett i perspektiv
Haabeth er blant de yngste i sitt generaldirektorat. Med et godt og inkluderende arbeidsmiljø er ikke det noe hun tenker særlig over i hverdagen. Men det er en annen tanke som streifer henne fra tid til annen:

- Når man jobber veldig tett og intenst med noe, blir man veldig fokusert på det man arbeider med. Det er først når man tar et steg tilbake at man ser at man er med på noe ganske viktig, sier Haabeth.

Viktig link for Norge
Om lag 50 norske nasjonale eksperter jobber i Kommisjonen. Disse jobber i Kommisjonen på linje med sine EU-kolleger, men er sendt ut og betalt av Norge. Målet med ordningen er å løfte verdifull kompetanse fra medlemslandene og EØS-landene opp på EU-nivå, og å sørge for god kunnskapsutveksling mellom ulike nasjonale kompetansemiljøer. De nasjonale ekspertene er underlagt Kommisjonens instruksjonsmyndighet. En nasjonal ekspert er derfor ikke en representant for nasjonale myndigheter innad i Europakommisjonen og rapporterer heller ikke formelt til Norge. Likevel skaper de norske ekspertene i Kommisjonen gode kanaler for Norge inn mot EU-systemet.

- Det er veldig nyttig å få innblikk i prosessene i EU, fordi det som skjer her har direkte konsekvenser i Norge. Lærdommen jeg får her vil jeg ta med meg hjem igjen, sier Haabeth.