Historisk arkiv

Delte matkjedekonklusjoner med EU

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

- Gjennom en god dialog med EU kan vi både gi og få innspill og inspirasjon i arbeidet vårt, sier Matkjedeutvalgets leder Einar Steensnæs. 4. mai la han fram det norske matkjedeutvalgets konklusjoner for lydhøre EU-deltakere i Brussel.

13. april i år avga det såkalte Matkjedeutvalget sin rapport Mat, makt og avmakt – om styrkeforholdene i verdikjeden for mat. Utredningsutvalget var oppnevnt av Landbruks- og matdepartementet, Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet og Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet.

Målet for utredningen var å beskrive hvilke konsekvenser utviklingen innen matvarekjeden har hatt og vil kunne ha framover, i lys av å ivareta forbrukernes interesser med hensyn til pris, kvalitet, vareutvalg og tilgjengelighet.

- Dobbelhensikt
4. mai kom utvalgsleder Einar Steensnæs til Brussel for å dele de norske erfaringene med representanter fra ulike EU-institusjoner. Dagskonferansen ble arrangert av Den norske EU-delegasjonen med landbruksråd Bjørn Eidem i spissen.

- Et slikt møte har en dobbelhensikt. Vi vet at dette er et tema som diskuteres intenst også i EU for øyeblikket. Derfor er det interessant for EU å høre fra et land som allerede har forsøkt å besvare en del spørsmål knyttet til dette. For det andre er det veldig interessant for meg å få tilbakemeldinger fra EU på det arbeidet vi har lagt ned, sier Steensnæs.

Ville inspirere EU
For om lag 40 tilhørere fra Kommisjonen og NGO-er i Brussel fortalte Steensnæs om Matkjedeutvalgets konklusjoner og om den brede, allmenne interessen for utvalgets arbeid i Norge. Han håper han kan ha inspirert deltakerne på enkelte områder.

- Matkjedeutvalget har forsøkt å gå bak den sminkede presentasjon av virkeligheten. Vi håper at arbeidet vårt kan inspirere EU til å gjøre det samme, sier Steensnæs, som særlig tror at den metodiske tilnærmingen vil være av interesse for EU.

Europakommisjonen opprettet i fjor sommer et høynivåforum som skal identifisere utfordringer i matvaresektoren. Forumet skal assistere Kommisjonen i design av ny politikk på området og har et mandat ut 2012. Norge deltar i dette forumet.

- I dette forumet har EU allerede vist betydelig interesse for det norske arbeidet, forteller Steensnæs.

Bred interesse fra EU
Til konferansen ble også tre aktører fra ulike EU-institusjoner invitert til å komme med kommentarer på de norske konklusjonene. Europaparlamentariker Mairead McGuinness mener definitivt at det norske arbeidet vil hjelpe Europaparlamentet i dets pågående analyse av matvarekjedene i EU.

- Bønder får mindre og mindre igjen av matprisen i EU. Derfor deler vi Norges oppfatning om at gjennomsiktighet i hele matvarekjeden er avgjørende, sa McGuinness.

Rolf Eriksson som er tidligere svensk statssekretær og nå arbeider i Europaparlamentets økonomiske og sosiale komité og kommenterte situasjonen i Sverige og en nylig analyse der.

Benjamin Vallin fra Generaldirektoratet for næringsvirksomhet og industri (DG Enterprise) fortalte om Kommisjonens pågående arbeid.

- Vi legger stor vekt på å eliminere ubalanser i maktforholdene i matvarekjeden, fortalte Vallin.

Steensnæs fornøyd
Matkjedeutvalgets leder, Einar Steensnæs, var fornøyd med konferansen.  

- Dette var veldig nyttig. Dessuten tror jeg at det norske bidraget kan få noe å si i EUs pågående prosess, særlig gjennom deltakelse i høynivåforumet, sier Steensnæs.

Se lenke til den norske matmaktutredningen her.