Historisk arkiv

Energidebatt med europafokus

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Norsk energi til morgendagens Europa var tema da utenriksminister Jonas Gahr Støre inviterte 35 sentrale samfunnsaktører til rundebordskonferansen Nasjonalt Europaforum i Stavanger 19. oktober.

Hvilken plass vil Norge få i Europas energifremtid og hvordan oppfattes norsk energi i et stadig mer klimabevisst Europa, var spørsmål som var oppe til debatt.

Europa i økonomisk krise.
I sin innledning viste utenriksministeren til situasjonen i EU der den økonomiske krisen dominerer dagsorden. Energi- og klimaspørsmål er skjøvet nedover, men mange igangsatte prosesser som er viktige for Norge, videreføres. Både EU og enkeltland trekker opp langsiktige planer for radikal omlegging av energiforsyning og energiforbruk. Ett fellestrekk er betydelig utbygging av fornybare energikilder og energieffektivisering. For Norge, som en av Europas største energileverandører, er det helt avgjørende å følge med på og forstå disse endringene.  – Vi er definitivt inne i en brytningstid, slo Støre fast.

Hvilken rolle for norsk gass?
Den påfølgende debatten tok opp norske utfordringer og muligheter i energirelasjonene med EU. I dag eksporteres nesten all gass produsert i Norge til EU. Hvilken rolle gass vil ha i fremtiden er imidlertid usikkert. Gassens mange fordeler sammenliknet med andre fossile energikilder (tilgjengelig, betalbar og relativt klimavennlig), innebærer trolig at gass vil ha en betydelig plass selv om de politiske signalene spriker. Mulighetene for innblanding av biogass og bruk av karbonfangst og lagring (CCS) styrket etter flere deltakeres mening gassens muligheter. Deltakere fra miljøorganisasjonene var, ut fra et klimaargument skeptiske til fortsatt eksport av olje og gass fra norsk sokkel.

Les mer på Europaportalen