Historisk arkiv

EUs miljøframtid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim deltok på EUs uformelle miljøministermøte i Sopot i Polen mandag og tirsdag. Hovedtemaer på møtet var de kommende klimaforhandlingene i Durban i desember, nasjonale klimatilpasningsstrategier og en effektiv bruk av ressurser.

Solheim understreket i sitt innlegg hvor viktig klimatilpasninger er, både nasjonalt og globalt. I likhet med flere andre ministre understreket han lokale myndigheters viktige rolle, og at de må få riktige planleggingsverktøy og skreddersydd opplæring for å iverksette nødvendige tiltak. Klimaendringer i nordområdene samt havforsuring må også tas på alvor og inkluderes i fremtidig planlegging, sa Solheim.

- Under klimaforhandlingene i Durban må klimatilpasninger stå sentralt. Dette er et tema som opptar flere av de afrikanske landene, og tiltak i landbrukssektoren må iverksettes. Nedgangen i matproduksjonen i Afrika er urovekkende, ikke minst sammenlignet med Asia, sier Solheim.

Det trengs en grønn revolusjon for å få produsert nok mat både for Afrika og resten av verden. Verdens behov vil øke med minst 50 % de neste to tiår. Solheim viste her til Verdensbankens og Kofi Annans engasjement for å øke Afrikas matvareproduksjon.

Et annet hovedtema på ministermøtet var EUs strategi for et mer effektivt og bærekraftig Europa (”Europe 2020”). Ministrene drøftet hvordan Europa skal kunne skape ny vekst og nye arbeidsplasser samtidlig som klimagassutslipp og energibruk reduseres. Det såkalte ”veikartet” for ressurseffektivitet legges frem av Europakommisjonen i september i år.  

- Det er nødvendig at næringslivet i Europa blir flinkere til å utnytte ressurser og energi, og her trengs det både gulrot og pisk. Vi må heller ikke glemme at offentlig sektor er en svært viktig kunde som må stille tøffe miljøkrav når det gjøres innkjøp, sier Solheim. 

Verdsetting av økosystemtjenester og betydningen av bærekraftig bruk av naturressurser ble også trukket frem i debatten på møtet. Flere ministre pekte dessuten på den nære sammenhengen mellom miljø og helse.

Les mer om det uformelle miljøministermøtet på EUs nettsider.