Historisk arkiv

Finansministeren på årlig møte i Brussel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Stabilitet i finanssektoren, ungdomsledighet i Europa og innskuddsgarantiordningen var blant temaene finansminister Sigbjørn Johnsen diskuterte med sine kolleger på det årlige møtet mellom finansministrene i EFTA og EU i Brussel 8. november.

- Den økonomiske krisen i Europa har konsekvenser for både Norge og EU. Vi er opptatt av å styrke bankene og å få på plass bedre tilsynsordninger og gode reguleringer for å øke stabiliteten, sier finansminister Sigbjørn Johnsen.

På fellesmøtet (joint EFTA-ECOFIN) diskuterte finansministrene stabilitet i finanssektoren gjennom forbedrede reguleringer og hensynet til landspesifikke behov i den framtidige utformingen av politikken.

Innlegg om arbeidsledighet blant unge
Som formannskapsland holdt Sveits et fellesinnlegg på vegne av EFTA-landene. Innspillet dreide seg om stabilitet i finanssektoren, og det ble tatt opp en rekke tema i tilknytning til dette. Finansminister Johnsen holdt selv et innlegg hvor han blant annet fokuserte på betydningen av å redusere den store arbeidsledigheten blant ungdom i Europa. 

- Arbeidsledighet blant unge er en utfordring for hele Europa. Det er nødvendig at vi får på plass en kraftigere politikk på dette området, sier Johnsen.

Under møtet benyttet Johnsen også anledningen til å ta opp innskuddsgarantiordningen og det norske  ønsket om å bevare nivået på dekningen på to millioner kroner.  EUs innskuddsgarantidirektiv innebærer en totalharmonisering av garantien for bankinnskudd til 100 000 euro, eller rundt 800 000 kroner.

Viktig møteplass
Finansministeren er fornøyd med besøket og understreker betydningen av de årlige fellesmøtene i Brussel.

- Dette skaper en møteplass som bidrar til å gjøre norske synspunkt kjent. Samtidig gir møtene et viktig rammeverk for å opprette personlig kontakt med europeiske samarbeidspartnere og kollegaer, sier finansministeren.

Møtet mellom finansministrene i EFTA og EU fant sted i forkant av det ordinære rådsmøtet for økonomi og finans (ECOFIN) som ble holdt i Brussel samme dag.