Historisk arkiv

Fremmet norske synspunkter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm diskuterte arbeidsmarkedssituasjonen og lønns- og arbeidsvilkår med flere EU-aktører da hun besøkte Brussel 28. og 29. november.

Å fremme norske synspunkter vedrørende den norske forskriften om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter og ILO 94-konvensjonen overfor sentrale EU-aktører var et viktig mål da arbeidsminister Hanne Bjurstrøm var i Brussel 28. og 29. november. Statsråden hadde et møte med EFTAs overvåkningsorgan ESA om denne saken. I tillegg hadde Bjurstrøm samtaler med flere sentrale aktører i EU blant annet om den generelle arbeidsmarkedssituasjonen i Europa, arbeidet mot sosial dumping og ILO 94-konvensjonen.

– Den alvorlige situasjon i det europeiske arbeidsmarkedet med høy arbeidsledighet er bekymringsfull. Derfor har det også vært svært nyttig å ha samtaler med sentrale aktører i EU om dette, sier Bjurstrøm.

Møtte EU-kommissær
Under sitt todagers besøk møtte Bjurstrøm EU-kommissær László Andor som har ansvar for sysselsetting og sosialpolitikk, leder for arbeids- og sosialkomiteen i Europaparlamentet Pervenche Berés og Europa-parlamentarikerne Alandreao Cercas og Liisa Jaakonsaari. I møtene tok Bjurstrøm opp den norske forskriften om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter og forholdet til ILO 94-konvensjonen. Ti EU-land har også implementert ILO 94-konvensjonen, samtidig som de er omfattet av det samme EU/EØS-regelverket som Norge.

Lønns- og arbeidsvilkår
EFTAs overvåkningsorgan ESA mener at den norske forskriften, som pålegger stat og kommune å kreve at arbeidstakere som jobber som leverandører for det offentlige, skal ha lønns- og arbeidsvilkår i tråd med landsomfattende tariffavtaler eller allmenngjorte avtaler, er i strid med EØS-reglene fordi forskriften bare gjelder for offentlig sektor. Regjeringen har nylig foreslått noen endringer i forskriften for å gjøre den enklere å praktisere, men samtidig ønsker ikke regjeringen å gjøre endringer som svekker arbeidstakernes rettigheter. Regjeringen vil beholde forskriften, blant annet fordi den er et viktig redskap i innsatsen mot sosial dumping. 

– I bekjempelsen av sosial dumping er det viktig at det offentlige går foran i å opptre på en ordentlig måte overfor arbeidstakere, sier arbeidsministeren.

Bjurstrøm hadde også møter med generaldirektør Philipe de Buck i den europeiske arbeidsgiverorganisasjonen BusinessEurope og generalsekretær i den europeiske arbeidstakerorganisasjonen ETUC Bernadette Ségol.