Galileo-samarbeid på Svalbard
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Europaportalen
Nyhet | Dato: 23.05.2011 | Sist oppdatert: 28.06.2012
Den europeiske romorganisasjonen ESA åpnet 19. mai en bakkestasjon på Svalbard, den nordligste av bakkestasjonene i det globale satellittnettverket Galileo.
Norge deltar i Galileo-programmet, et felleseuropeisk satellittnavigasjonssystem som skal fungere sammen med det amerikanske GPS-systemet. Galileo-programmet sikrer Europa et uavhengig satellittnavigasjonssystem og det er blant annet ventet at det vil gi økt presisjon og driftsikkerhet for satellittnavigasjonstjenester i norområdene. Prosjektet skal forsyne hele verden med presis posisjonsdata og den første satellitten i systemet skytes opp senere i år. Det nye navigasjonssystemet er ifølge Norsk Romsenter et av EUs største industriprosjekter noensinne og vil gi bedre posisjonering, navigasjon og tidssignaler over hele verden, spesielt i områder som i dag har dårlig dekning.
Galileo vil etter hvert bestå av 30 satellitter og ha bakkestasjoner over hele verden. Bakkestasjonene skal stå på bakken i deltakerlandene. Satellittnettverket vil være operativt tidligst i 2014. De norske stasjonene er både sørligste og nordligste i systemet. Norge har også hatt en sentral rolle i å utvikle innholdet i systemet, ifølge Norsk romsenter.
Svalbard, Antarktis og Jan Mayen
Stasjonen på Svalbard er den ene av totalt tre Galileo-bakkestasjoner på norsk jord. De to andre er den norske Troll-stasjonen i Antarktis. Den tredje stasjonen skal bygges på Jan Mayen. De tre stasjonene har blitt eller skal bygges, vedlikeholdes og opereres av norske Kongsberg Satellite Services, KSAT.
Galileo er utviklet i et samarbeid mellom EU og den europeiske romfartsorganisasjonen ESA, et arbeid Norge har tatt del i gjennom medlemskapet i ESA og gjennom EUs rammeprogram for forskning, som er ett av 19 EU-programmer som Norge deltar i.