Historisk arkiv

Hvordan få 16-åringer til valgurnene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

I dagens kommunevalg stemmer 17-åringen Maxim Gouchan fra Stavanger for første gang. De siste månedene har han jobbet for å motivere andre til å gjøre det samme. Gode tips til arbeidet har han fått fra ungdommer i Østerrike gjennom et felles EU-prosjekt.

Ved kommunestyrevalget i år kan 16- og 17-åringer i 20 kommuner samt i Longyearbyen stemme i et forsøk med nedsatt stemmerettsalder. To av kommunene som deltar i forsøket er Stavanger og Mandal.
- I ungdommens bystyre i Stavanger nedsatte vi en valggruppe som skulle jobbe med å øke valgdeltakelsen for 16- og 17-åringer og spre informasjon om årets valg, forteller koordinator for ungdommens bystyre i Stavanger, Tove Hagland. Hun leste seg opp på stemmerett for 16-17-åringer i andre land og fant raskt ut at det var mange andre europeiske land som også jobbet med dette.

-Vi trengte jo ikke å finne opp hjulet på nytt, men kan heller lære og ha erfaringsutveksling med andre som jobber med det samme, sier Hagland. Østerrike er landet i Europa med mest erfaring, der har 16-åringer stemmerett både i lokal,- parlaments- og Europaparlamentsvalg.

Støttet av EUs Aktiv Ungdom-program
Stavanger fikk med seg Mandal kommune og to organisasjoner i Østerrike som har jobbet med valgdeltakelse blant 16- og 17-åringer og søkte om midler fra EUs Aktiv Ungdom-program, et av EU-programmene Norge deltar i. Med støtte fra programmet dro en gruppe norske ungdommer i vår til Wien for å lære mer om erfaringene med stemmerett for 16- og 17-åringer og hvordan engasjere ungdommer til å bruke stemmeretten. En av de norske deltakerne i prosjektet er Maxim Gouchan. Han brenner for at 16-åringer i Norge skal få stemmerett.

-Vi hadde et tett program i Østerrike der vi lærte hvilke argumenter vi skal bruke for å få støtte til stemmerett for 16-åringer og for å få 16-åringer til å stemme. Mange i Norge er bekymret for at unge vil stemme radikalt, men i Østerrike ble vi fortalt at ungdommen der stemmer som voksne, forteller Gouchan. Han syntes det er veldig spennende å lære om erfaringene fra et annet land, og tror få i Norge vet om at denne ordningen fungerer godt i Østerrike.

-Vi er ungdommer uansett hvor vi bor, og jeg tror vi kan ha mye å lære av andre ungdommer i Europa, sier Gouchan som også har fått mange nye venner gjennom prosjektet.

Jobber med det samme i Stavanger og Wien
Det var på et møte i Oslo at Tove Hagland ble kjent med Aktiv Ungdom som et program det er mulig å søke om støtte fra. Aktiv Ungdom er EUs ungdomsprogram for ikke-formell læring og retter seg mot ungdom mellom 13 og 30 år. Aktiv Ungdom gir støtte til ungdomsprosjekter som internasjonal utveksling mellom ungdomsgrupper, ungdomsinitiativ, frivillig arbeid i Europa, tilskudd til ungdomsarbeidere, ungdomspolitiske møter og demokratiprosjekter om ungdoms medvirkning. Prosjektet om stemmerett for 16-åringer faller inn i den siste kategorien.
- Aktiv Ungdom er en fantastisk mulighet. Uten støtten på 235 000 kroner hadde vi ikke hatt mulighet til å gjennomføre dette lærerike prosjektet. Dette handler ikke bare om valget i 2011, men om engasjement hos ungdom generelt, sier Hagland. I tillegg til studieturen til Wien, vil deltakerne i prosjektet til våren møtes i Stavanger for å evaluere erfaringene fra valget i 2011.

- I våres var det vi som lærte mest, neste gang håper vi at også vi kan bidra med nyttige erfaringer og lære østerrikerne noe, sier Hagland. Hun har så langt gode erfaringer med Aktiv Ungdom og fikk god hjelp i søknadsprosessen fra de ansatte i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) som er ansvarlig for administrasjonen av Aktiv Ungdom i Norge. Men hun understreker at det er viktig å sette av nok tid til å fylle inn skjemaer og rapportere.

- Alt i alt har vi lært at det vi jobber med i Stavanger er ganske likt det de jobber med andre steder. Det gir oss en større forståelse at vi er en del av en større enhet, vi er en del av Europa, avslutter Hagland.