Historisk arkiv

Kreativitet til finalen i EUs Regiostars Award

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Tre prosjekter med norsk deltakelse er blant 21 finalister i Europakommisjonens RegioStar-konkurranse for prosjekter som går foran i den regionale utviklingen i Europa.

Hele Europa har nominert prosjekter til RegioStars Award, og 15. mars presenterte Europakommisjonen ved Generaldirektoratet for regionalpolitikk de 21 finaleprosjektene. Blant disse er tre prosjekter med norske bidragsytere. Intensjonen med RegioStar-konkurransen er å identifisere eksempler på gode prosjekter innenfor regional utvikling, og med det trekke fram originale og innovative prosjekter som kan være en inspirasjonskilde for andre.

Norge har tilgang til konkurransen gjennom deltakelse i Interreg-programmet, EUs program for å fremme sosial og økonomisk integrasjon over landegrensene gjennom regionalt samarbeid.

Levedyktig kreativitet
En av finalistene er prosjektet Northern Creative Youth (NoCry), der det Nord-Norge-baserte forskningskonsernet Norut er norsk partner. Prosjektet skal hjelpe ungdom som ønsker å satse på en kreativ karriere, enten innenfor kunst og kultur eller andre kreative yrker, med å etablere en levedyktig virksomhet. Prosjektet er finansiert gjennom Interreg IVB-programmet (Nordlig Periferi), og hadde i prosjektperioden 2008-2010 et samlet budsjett på 1,8 millioner euro.

- Et innovativt, transnasjonalt initiativ for å styrke internasjonale nettverk og kompetanse på entreprenørskap i kreativ sektor, heter det i juryens begrunnelse.

Det Nord-Norge-baserte forskningskonsernet Norut er en av deltakerne i prosjektet.

- Utgangspunktet for prosjektet var at dagens ungdom holder til på nett. Vi så at det var veldig få som tok tak i potensialet som ligger i næringsutvikling for kulturelle og kreative aktiviteter, forteller Sigurd Sjursen, som er prosjektansvarlig i Norut.

 - Vårt prosjekt går ut på å skape et nettverk – en virtuell inkubator – der kreative personer kan møtes for å utvikle sin kreative virksomhet til en forretningsidé, forteller Sjursen.

I tillegg til Norge deltar aktører fra Finland, Sverige, Skottland, Nord-Irland og Færøyene i prosjektet.

- Det er smigrende å være én av 21 finalister. Det tyder på at vi har klart å oppnå målene våre med prosjektet, sier Sjursen.

Vindkraft og eldrebølge
To andre prosjekter er også i finalen. Prosjektet Power cluster offshore wind energy handler om utviklingen av løsninger for vindkraftproduksjon til havs. Stavangerregionen bidrar fra norsk side, i tillegg til partnere fra fem andre land.

- Dette er et nyskapende prosjekt som favner bredt i en viktig flaggskip-sektor i EU, skriver juryen.

Prosjektet Our life as elderly II er det tredje norske prosjektet i finalen. Her er Bodø kommune norsk prosjektpartner, og prosjektets siktemål er å hjelpe kommuner og lokalsamfunn til å møte en stadig voksende eldrebølge.

- Viktig instrument for regionsutvikling
Sigurd Sjursen i Norut er svært fornøyd med å få muligheten til å delta i konkurransen gjennom Interreg.

- Dette er et viktig instrument for å bidra til konkret regionsutvikling, og for å utvikle en god dialog med våre naboregioner over grensene, sier Sjursen.

Interreg ble etablert i 1990 for å styrke samarbeidet mellom naboregioner som var delt av nasjonale grenser innenfor og på grensen av EU. Norge har deltatt i Interreg-samarbeidet siden 1996. Inneværende programperiode strekker seg fram til og med 2013. Les mer om Interreg her.